Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhia Română va proclama 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți

Patriarhia Romana
Sfantul Sinod al BOR

Patriarhia Română va proclama 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți.

Motivația alegerii acestor tematici are în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflați în suferință sufletească și trupească, se arată într-un mesaj al Patriarhului Daniel pentru anul 2024, scrie basilica.ro.

Totodată, după Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, preocuparea pentru îngrijrea celor bolnavi vine ca o aprofundare firească a tematicii.

Biserica învață că îngrijirea celor în suferință este manifestare concretă, vizibilă a iubirii milostive și că sănătatea trupească este strâns legată de cea sufletească. Sănătatea, a explicat în repetate rânduri Patriarhul Daniel, este un dar de la Dumnezeu, nu ceva ce ni se cuvine, și ea trebuie păstrată și cultivată.

Având în vedere că Mântuitorul Hristos este principalul model în îngrijirea bolnavilor iar El a lucrat adesea în mod minunat prin sfinți, în anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor vor fi comemorați toți sfinții tămăduitori fără de arginți.

Printre aceștia, cei mai cunoscuți sunt: primul medic al Bisericii apostolice, Sfântul Evanghelist Luca și Sfânta Muceniță Tecla, din aceeași perioadă; cei doisprezece doctori fără de arginți pomeniți la proscomidie: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon; tot din primele secole: Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Partenie de Lampsakos, Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei; din perioada contemporană: Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, Sfântul Gherasim din Kefalonia sau Sfântul Nichifor Leprosul.

Proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024 va avea loc în prima zi din ianuarie, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală.

Tematica omagial-comemorativă pentru 2025 nu a fost anunțată încă în mod oficial, dar acesta va fi un an special pentru Biserica Ortodoxă Română care va împlini 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.