Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronatele și sindicatele, solicitări de URGENȚĂ pentru Guvern: 'Să se realoce RAPID fonduri pentru diminuarea efectelor epidemiei în economie'

libertatea.ro
muncitori

Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanţare deschise de Uniunea Europeană (UE), Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi să realoce fondurile pentru diminuarea efectelor epidemiei în plan economic şi social, în timp ce companiile trebuie să acţioneze cu responsabilitate în legătură cu activităţile desfăşurate şi protecţia lucrătorilor, se arată într-o declaraţie comună a patronatelor şi sindicatelor din România cu privire la criza economică şi socială cauzată de COVID - 19.

Documentul, semnat de Confederaţia Patronală Concordia, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", evidenţiază trei aspecte importante de urmat, respectiv responsabilitate, acţiune comună coordonată şi solidaritate, potrivit Agerpres.

Citește și: Traian Băsescu, după ce Guvernul a decis închiderea barurilor, restaurantelor și bisericilor: 'Sunt măsuri slabe! Numărul celor infestați e mult mai mare'

Astfel, în viziunea partenerilor sociali, obiectivul imediat al autorităţilor publice trebuie să fie acela de a asigura un echilibru corect între conservarea sănătăţii publice prin reducerea răspândirii virusului şi menţinerea activităţii economice cât mai aproape de nivelul normal.

"Acest aspect cere implicarea tuturor actorilor economici, inclusiv a întreprinderilor, lucrătorilor şi consumatorilor, de a acţiona responsabil pentru reducerea răspândirii virusului. Companiile trebuie să acţioneze cu responsabilitate în legătură cu activităţile desfăşurate şi protecţia lucrătorilor. Angajaţii trebuie să acţioneze cu responsabilitate faţă de activitatea lor de la locul de muncă. Clienţii trebuie să acţioneze responsabil faţă de conaţionalii lor, astfel încât cantităţile de bunuri să fie suficiente faţă de toată lumea, precum şi faţă de personalul care îi serveşte. Responsabilitatea comună a angajatorilor şi angajaţilor trebuie să fie baza acţiunilor pentru asigurarea continuităţii activităţii economice, cu înţelegerea situaţiei excepţionale de către ambele părţi", se arată în document.

Potrivit sursei citate, în această perioadă dificilă, partenerii sociali trebuie consultaţi şi implicaţi în elaborarea şi implementarea măsurilor naţionale.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru sprijinirea angajaţilor/lucrătorilor, întreprinderilor, activităţilor economice şi serviciilor publice pentru a face faţă crizei, astfel încât activităţile să poată fi reluate după încetarea crizei, să poată fi menţinute locurile de muncă, pentru a reduce riscul şomajului şi pierderii de venituri. Măsurile implementate trebuie să îi sprijine pe cei care au nevoie, fie că riscă întreruperea activităţii, fie că sunt în prima linie a acţiunilor de sprijin a populaţiei în perioada de criză", notează reprezentanţii celor patru organizaţii,

Totodată, în relaţiile de muncă sunt necesare măsuri temporare care să ţină cont de natura impactului crizei provocate de epidemia asupra sectoarelor, adică acolo unde este necesară restrângerea activităţii pe fondul scăderii cererii şi în sectoare unde s-a intensificat activitatea şi este nevoie de forţă de muncă suplimentară.

"Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanţare deschise de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi să realoce rapid fondurile pentru diminuarea efectelor epidemiei în plan economic şi social. Astfel, este nevoie de rectificare bugetară în regim de urgenţă, iar fondurile realocate să fie destinate expres pentru sprijinul lucrătorilor, indiferent de tipul relaţiei de muncă, şi al angajatorilor. Companiile sunt responsabile de asigurarea sănătăţii şi securităţii angajaţilor. Pentru a exercita această atribuţie, trebuie să aibă acces la echipamente de protecţie şi dezinfecţie. Este de înţeles impulsul autorităţilor publice de a înmagazina cantităţi mari de astfel de echipamente, dar o parte semnificativă trebuie lăsate să circule în piaţă. Statul trebuie să pună rapid la dispoziţie instrumente financiare dedicate, sub formă de garanţii, împrumuturi, granturi, pentru a asigura funcţionarea economiei şi păstrarea locurilor de muncă", atrage atenţia societatea civilă.

În ceea ce priveşte solidaritatea, "pentru a răspunde provocării coronavirus şi pentru a depăşi această perioadă dificilă cu costuri individuale/personale limitate şi cu întreprinderi capabile şi pregătite să restabilească rapid standardele de viaţă, este necesar să ne bazăm pe încredere la nivelul întregii societăţi". În acest sens, se face apel la toţi cei implicaţi să acţioneze cu simţ de răspundere, să evite deteriorarea ecosistemului economic şi social, la nivel naţional şi european.

Citește și: Pacienții devin imuni după ce se vindă de coronavirus, apreciază cercetătorii! Cu semnul întrebării rămân, însă, oamenii cu deficiențe imune

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, marţi seara, într-o intervenţie la Digi 24, că Executivul pregăteşte un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei României în această perioadă, iar impactul va fi de aproape 2% din PIB.

"Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă. Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (miercuri, 18 martie 2020, n.r.) în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget (...) Avem facilităţi şi pentru angajatori", a spus Cîţu.

Oficialul a adăugat că România nu are probleme de finanţare pe termen scurt, iar dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi în perioada următoare vor fi introduse alte măsuri pentru a susţine economia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.