Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru filme emblematice ale regizorului Luis García Berlanga, gratuit, luna aceasta, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes

filme, cinema, cinematograf

Patru filme emblematice ale regizorului Luis García Berlanga, de la naşterea căruia se împlineşte anul acesta un secol, vor fi disponibile, gratuit, luna aceasta, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, conform news.ro

Luis García Berlanga este unul dintre regizorii de seamă ai cinematografiei spaniole. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui, cinefilii din întreaga lume vor putea viziona cu acces gratuit un ciclu de patru filme ce stau dovadă pentru traseul său exemplar şi pentru evoluţia sa ca cineast, punându-i în evidenţă mărcile inconfundabile ale identităţii sale creatoare, precum ironia muşcătoare şi satira socială acidă: „Esa pareja feliz” (1951), „Calabuch” (1956), „Plácido” (1961), „Patrimonio nacional” (1981).

Filmele vor fi disponibile pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 din ziua programată.

Luis García Berlanga s-a născut în 1921, în Valencia, unde a studiat Filozofie, Litere şi Drept la Universidad Literaria. La 26 de ani, s-a mutat la Madrid, unde s-a înscris la Dirección del Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematográficas (IIEC). Acolo, Berlanga a făcut parte din prima promoţie de cursanţi ai acestei noi fondate şcoli, fiind coleg, printre alţii, cu Juan Antonio Bardem, Florentino Soria, Antonio del Amo şi José Gutiérrez Maesso. În această perioadă, a realizat câteva scurtmetraje documentare şi de ficţiune şi a scris o serie de scenarii.

Începuturile sale în lumea filmului sunt strâns legate de regizorul şi scenaristul Juan Antonio Bardem, care i-a fost coleg de studii, alături de care a regizat „Esa pareja feliz” (1951), primul lungmetraj din cariera ambilor. În acest proiect, Berlanga s-a ocupat de filmare şi de regia scenică, în timp ce lui Bardem i-a revenit lucrul cu actorii. Filmul conţine deja elemente care vor defini stilul berlangian de apoi, precum dialogurile vii şi rapide, critica socială sau accentul pus pe visurile pierdute ale oamenilor obişnuiţi. „Esa pareja feliz”, un film extrem de acid şi de critic faţă de o industrie cinematografică pe care o satirizează, nu a avut un succes imediat, fiind lansat la doi ani de la terminarea sa, după succesul celui de-al doilea film al lui Berlanga, „Calabuch”.

Al doilea film din program, „Calabuch” (1956), este probabil una dintre peliculele cele mai sensibile ale regizorului valencian. Cu o acţiune plasată într-un sat din ţara sa, acest film, care de multe ori a trecut neobservat de critică în ansamblul creaţiei lui Berlanga, este special prin optimismul, naturaleţea şi umorul fin, opuse sarcasmului şi criticii corozive ce caracterizează cinematografia lui Berlanga, în special începând cu anii '60.

Câţiva ani mai târziu, Berlanga a regizat două dintre capodoperele sale: „Plácido” (1961) şi „El verdugo” (1963).

Al treilea film din program, „Plácido”, este o comedie cu un umor multistratificat - o altă trăsătură a stilului berlangian -, cu sarcasm şi un comic dulce-amar, în care întâlnim 30 de personaje care sunt interconectate într-o tramă complexă. Subiectul, dezvoltat împreună cu scenaristul Rafael Azcona (colaborator frecvent al lui Berlanga începând de atunci şi, doi ani mai târziu, co-scenarist la „El verdugo”), porneşte de la o noapte de ajun de Crăciun, când proprietarul unei camionete încearcă să facă faţă comenzilor unui grup de doamne burgheze, care s-au gândit să organizeze o campanie de Crăciun cu motto-ul „Pune un sărac la masă”. „Plácido” s-a bucurat de o recunoaştere imensă încă din anul premierei, în 1961, şi a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină.

După moartea dictatorului Franco şi instaurarea democraţiei în Spania (în paralel cu dispariţia cenzurii), Berlanga a filmat faimoasa lui trilogie naţională, din care în acest program este inclus cel de-al doilea film, „Patrimonio nacional” (1981). Aici, Berlanga reflectă cu sarcasm asupra sistemului politic şi social decadent al franchismului târziu, precum şi asupra a ce a rămas din acesta la începuturile democraţiei. Sunt anii în care regizorul a fost şi preşedintele Filmotecii spaniole.

Cele patru filme incluse în programul dedicat celebrării lui Berlanga sunt reprezentative pentru diferitele etape creatoare ale acestuia şi sunt titluri care poate nu au fost în lumina reflectoarelor aşa cum a fost cazul clasicelor „Bienvenido Míster Marshall” (1953) şi „El verdugo” (1963), incluse în ciclul „Clasicii alături de tine” din 2020, difuzat pe canalul Viemo al Institutului Cervantes, dar sunt la fel de sclipitoare, tăioase şi de un comic incisiv ce caracterizează întreaga filmografie a genialului regizor valencian.

Program

4 iunie: Esa pareja feliz (1951) de Luis G. Berlanga şi Juan Antonio Bardem

11 iunie: Calabuch (1956) de Luis G. Berlanga

18 iunie: Plácido (1961) de Luis G. Berlanga

25 iunie: Patrimonio nacional (1981) de Luis G. Berlanga

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.