Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru pionieri ai inteligenţei artificiale au fost recompensaţi cu premiul spaniol Prinţesa de Asturias

facebook.com
inteligenta artificiala

Patru oameni de ştiinţă consideraţi pionierii inteligenţei artificiale, printre care un francez şi un canadian, au fost recompensaţi miercuri cu premiul spaniol Prinţesa de Asturias, una dintre cele mai prestigioase distincţii din lumea hispanofonă, pentru contribuţia lor "extraordinară" în numeroase domenii, informează AFP.

Francezul Yann Le Cun, canadianul Yoshua Bengio şi britanicii Geoffrey Hinton şi Demis Hassabis, premiaţi în comun la categoria cercetare ştiinţifică, au permis, potrivit juriului, "integrarea deplină" a inteligenţei artificiale "în societate".

"Contribuţiile lor la dezvoltarea învăţării profunde ("deep learning") au permis un mare progres în domenii foarte diverse, precum recunoaşterea vocală (...), percepţia obiectelor, traducerea automată, optimizarea strategiilor, analiza structurii proteinelor, diagnosticarea medicală şi multe altele", a precizat juriul.

Datorită amplorii disciplinelor în care sunt aplicate aceste progrese, "impactul actual şi viitor" al muncii lor "asupra evoluţiei societăţii poate fi descris drept extraordinar", a adăugat juriul, potrivit Agerpres.ro.

Yann Le Cun, în vârstă de 61 de ani, Geoffrey Hinton, de 74 de ani şi Yoshua Bengio, de 58 de ani, au fost recompensaţi în 2018 cu premiul Turing, supranumit "Nobelul pentru informaticieni". La rândul său, Demis Hassabis, în vârstă de 45 de ani, care a fost inclus de revista Time pe lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume în 2017, a primit în 2021 premiul Wiley pentru ştiinţe biomedicale.

Geoffroy Hinton a creat în 1986 aşa-numiţii algoritmi de retropropagare, instrumente cu care a reuşit să proiecteze, în 2012, o reţea neuronală numită AlexNet, capabilă să recunoască obiecte cu o marjă iniţială de eroare de doar 26%.

Yann Le Cun a folosit aceiaşi algoritmi de retropropagare pentru a crea, în 1989, LeNet5, un sistem care a făcut posibilă recunoaşterea cu suficientă certitudine, spre exemplu, a caracterelor de pe cecurile bancare. Mai recent, el a fost unul dintre promotorii unui sistem de compresie a imaginilor ce face posibilă vizualizarea documentelor digitizate pe internet, o tehnologie utilizată în fiecare zi de milioane de persoane.

La rândul său, Yoshua Bengio s-a specializat în modele probabilistice de secvenţiere care au permis de-a lungul timpului îmbunătăţirea recunoaşterii vorbirii şi a scrisului de mână.

Demis Hassabis a fondat DeepMind, o subsidiară a Google care dezvoltă un nou sistem de inteligenţă artificială aplicabil în domeniul cercetării şi care este capabil, spre exemplu, să prezică "structura a peste 350.000 de proteine umane", potrivit juriului.

Premiile Prinţesa de Asturias, decernate din 1981 în opt categorii, sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Ele poartă numele moştenitoarei la tronul Spaniei, prinţesa Leonor, fiica cea mare a regelui Felipe al VI-lea şi a reginei Letizia, şi sunt decernate anual în luna octombrie de către familia regală, în cadrul unei ceremonii organizate la Oviedo, în Asturias (nord-vestul ţării).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.