Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe cine ajută modificările Codului de Procedură Penală: Cum pică în instanță dosarele de mare corupție

www.gazetadesud.ro
comisia parlamentara

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală prevede, printre altele, că instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a decis achitarea și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare în apel decât dacă sunt administrate probe noi prin care să fie infirmate motivele pentru care s-a dispus achitarea. Dacă vor intra în vigoare, dispozițiile se aplică tuturor cauzelor în curs.

În ultima perioadă, judecătorii au dispus mai multe sentințe de achitare, în primă instanță, în cauze intens mediatizate, în care sunt cercetați politicieni importanți sau oameni de afaceri.

Sebastian Ghiță, Călin Popescu Tăriceanu, Toni Greblă, Victor Ponta, Dan Șova, Tudor Chiuariu sunt doar câteva dintre personajele de pe scena publică din România care, în primă instanță, au primit sentințe de achitare, existând acum posibilitatea, dacă modificările vor intra în vigoare, ca deciziile să rămână definitive.

În ceea ce îl privește pe Liviu Dragnea, liderul PSD, acesta așteaptă, joi, o decizie în primă instanță de la ÎCCJ în dosarul DGASPC Teleorman. Dacă sentința va fi de achitare, președintele PSD ar putea beneficia de modificarea respectivă.

O altă modificare prevede posibilitatea ca un condamnat definitiv să poată cere rejudecarea dacă hotărârea nu a fost scrisă și semnată de judecătorul care a dat decizia. O situație similară a fost adusă în discuție de Liviu Dragnea după ce a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraude electorale.

Una dintre noile prevederi se referă la probele pe  baza cărora inculpații pot fi condamnați, nefiind posibil ca o persoană să poată fi condamnată pe baza declarațiilor martorilor, ofițerilor sub acoperire sau a persoanei judecate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.