Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe contrasens cu Europa

Confruntarea lui Viktor Orban cu Uniunea Europeană degenerează de la o zi la alta, într-un război ce oglindește fractura pe care autocratul de la Budapesta a produs-o, în ultimii zece ani de putere, între Ungaria și Occident. ”Construiește o democrație bolnavă” – l-a acuzat vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă pentru respectarea statului de drept, Vera Jourova.

În replică, premierul maghiar i-a cerut demisia, acuzând-o că umilește Ungaria. A intervenit preşedinta Comisiei Europene, ce şi-a declarat susţinerea pentru Jourova, care ocupă postul de comisar european din partea Cehiei, țară membră a Grupului de la Vișegrad, alături de Ungaria, Polonia și Slovacia. La rândul ei, Jourova a precizat că „în democrație, acțiunile nimănui nu sunt mai presus de critici”.

Disputa a premers publicarea, miercuri, a primului raport al Comisiei Europene privind statul de drept în UE. Diagnosticul comisarului pentru justiție, Didier Reynders, este tranșant: ”în Polonia și Ungaria problema este sistemică”. În aceeași zi, Twitter a suspendat contul oficial al guvernului Ungariei. Aceasta, în condițiile în care Ungaria este singura țară din UE în care fake news constituie discursul oficial, potrivit estimării politologului maghiar Peter Kreko.

Pus la colț pentru încălcarea valorilor democratice și a normelor statului de drept, regimul Orban a mai încercat un contraatac, de un ridicol aparte: ministrul de Externe Péter Szijjártó a anunțat, alături de omologul său polonez, că cele două corijente la democrație vor crea propriul institut, care să evalueze... situația statului de drept în UE.

Escaladarea din ultimele zile reflectă nervozitatea reciprocă, din cauza unei mize concrete și esențiale pentru ambele părți, Bruxelles și Budapesta: bugetul european. Luni, președinția germană a Consiliului UE a prezentat o propunere cuprinzând „norme necesare pentru protejarea bugetului UE în cazul încălcării principiilor statului de drept în statele membre”. Legătura dintre statul de drept și fondurile europene este cel mai dificil punct din negocierea cadrului financiar multianual al UE pentru anii 2021-2027 și a planului de redresare economică post-pandemie. A doua zi, Ungaria a declarat că propunerea este inacceptabilă – deși președinția germană a Consiliului UE acționase în spiritul hotărârii șefilor de state și guverne din UE din 21 iulie.

”Ungaria și Polonia iau ostatec planul european de relansare” – a observat, alarmată, presa europeană. ”Cum a spart Orban UE - și cum a scăpat” e titlul din ziarul bruxellez Politico ce rezumă exasperarea actuală și complicitățile trecute, care au făcut posibil șantajul: votăm bugetul UE doar dacă ne lăsați să facem ce vrem.

Decizia finală privind condiționarea fondurilor europene de respectarea normelor democratice va fi adoptată în Consiliul UE cu majoritate calificată, așadar fără probleme. Se naște, însă, o problemă de drept, întrucât Ungaria și Polonia amenință să nu ratifice legislația referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene. Fără această bază juridică, planul european de relansare economică ar fi periclitat, întrucât Comisia nu ar mai putea face împrumutul în condiții avantajoase, în numele statelor membre, pe piețele internaționale.

Istoria are un ascuțit simț al ironiei: Germania își vede mandatul la președinția Consiliului UE pe cale să fie compromis de regimul Orban, ale cărui derapaje le-a tolerat în ultimul deceniu, până în stadiul în care Ungaria se vede acum înfrățită cu criminalul regim Lukașenko. Viktor Orban e ultimul lider din UE care a vizitat Minsk, înainte de sălbaticele represalii anti-democratice. Prilej cu care premierul maghiar a cerut sfârșitul sancțiunilor europene, fiind urmat, în toiul protestelor după alegerile trucate, de îndemnul stupefiant al șeful diplomației maghiare, adresat UE, de a dialoga cu dictatorul dezlănțuit în Belarus.

Spunea Lukașenko, la întâlnirea din vară cu Orban, pe care-l numește ”prieten”, că este partenerul său cel mai apropiat din UE și că Ungaria ”ne înțelege mai bine decât oricine”.

E cea mai gravă provocare pentru UE după plecarea Marii Britanii: cum să gestioneze recăderea în dictatură a unui stat acceptat ca membru al familiei europene acum numai 16 ani? Periculoasă vârstă...

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.