Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedro Almodovar aduce un omagiu persoanelor dispărute în timpul regimului franchist prin intermediul filmului 'Madres paralelas', cu Penelope Cruz

www.oprahmag.com
Javier Bardem si Penelope Cruz

Regizorul Pedro Almodovar aduce un omagiu zecilor de mii de persoane care au dispărut în timpul Războiului Civil din Spania şi al dictaturii generalului Franco prin intermediul celui mai recent lungmetraj al lui, "Madres paralelas", care va deschide miercuri seară cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, informează Reuters.

Acest film, în care actriţa Penelope Cruz interpretează una dintre protagoniste - două femei care nasc în aceeaşi zi şi în acelaşi spital din Madrid -, reprezintă o reflecţie asupra maternităţii şi importanţei pe care o au legăturile de familie. Filmul este în acelaşi timp o incursiune într-un capitol dureros din istoria Spaniei, cu care opinia publică spaniolă nu a reuşit încă să se împace, potrivit agerpres.ro.

După aproape 50 de ani de la moartea generalului Francisco Franco, peste 100.000 de victime ale execuţiilor sumare din timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939) şi al guvernării autoritare care i-a urmat sunt în continuare înhumate în gropi comune şi nemarcate din întreaga ţară.

Cei mai mulţi dintre cei dispăruţi erau republicani sau simpatizanţi de stânga ucişi de forţele fasciste, iar rudele lor, care încearcă să închidă cu demnitate acest capitol trist din vieţile lor de familie, au primit adeseori prea puţin ajutor din partea autorităţilor spaniole pentru a localiza şi excava scheletele victimelor.

"Am vrut să aduc vizibilitate acestui subiect şi cred că în Spania, după 85 de ani, până când nu ne vom plăti datoria către 'desaparecidos', nu vom putea să închidem acest capitol din istoria noastră recentă", a declarat Pedro Almodovar.

Cineastul a mai spus că Spania este încă reticentă în a se confrunta cu trecutul ei tulburător şi dezbinat, în pofida micilor paşi făcuţi de Guvern în ultimii ani pentru a finanţa localizarea gropilor comune şi identificarea morţilor.

"Pur şi simplu, nu putem să închidem ochii în faţa faptelor petrecute", a adăugat cineastul spaniol, în vârstă de 71 de ani şi premiat cu Oscar, miercuri, după proiecţia pentru presă a filmului său la Veneţia.

În acest film, Penelope Cruz interpretează personajul Janis, o femeie singură şi care se apropie de 40 de ani, care rămâne pe neaşteptate însărcinată - la fel ca adolescenta Ana, pe care Janis o întâlneşte la spital în ziua în care fiecare dintre ele urma să nască o fiică.

Vieţile lor se întrepătrund tot mai mult după ce bărbatul cu care Janis a avut o aventură solicită un test de parternitate, în timp ce ea are nevoie de ajutor pentru exhumarea trupului străbunicului ei, asasinat de trupele lui Franco.

Penelope Cruz, una dintre artistele preferate ale cineastului Pedro Almodovar şi care a dezvăluit că a decis să devină actriţă după ce a văzut unul dintre filmele cineastului pe când avea vârsta de 16 ani, afirmă că Janis este unul dintre cele mai complexe personaje pe care le-a interpretat până acum şi că se simte privilegiată să lucreze încă o dată cu regizorul care a ajutat-o să devină celebră.

"Mă simt cea mai norocoasă fată din lume, că am putut să lucrez cu el timp de atât de mulţi ani, la şapte proiecte diferite şi la personaje atât de diverse", a declarat Penelope Cruz.

"Îl respect prea mult pentru a îl bombarda cu solicitări pentru roluri, dar ştiu deja că atunci când el crede că un film este potrivit pentru mine, îmi va telefona", a adăugat actriţa spaniolă.

Cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia se va desfăşura în perioada 1-11 septembrie.

Juriul competiţiei oficiale din acest an va fi prezidat de cineastul sud-coreean Bong Joon Ho şi va fi completat de regizoarea americană de origine chineză Chloe Zhao, actriţa franceză Virginie Efira, regizorul italian Saverio Costanzo, actriţa şi producătoarea canadiană Sarah Gadon, regizorul român de filme documentare Alexander Nanau şi actriţa şi cântăreaţa britanică Cynthia Erivo.

Filmul românesc "Miracol", regizat de Bogdan George Apetri, a fost selectat în secţiunea Orizzonti. Scurtmetrajul "Plastic semiotic", de Radu Jude, va fi proiectat în afara competiţiei. În Giornate degli Autori, o secţiune paralelă a Festivalului de la Veneţia, va fi proiectat filmul "Imaculat", regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.