Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'PENALUL' Carles Puigdemont rămâne după gratii: Decizia le aparține judecătorilor germani

Carles Puigdemont

O instanţă germană a prelungit detenţia fostului lider catalan Carles Puigdemont în aşteptarea unei decizii ce va fi luată de o instanţă superioară în privinţa extrădării acestuia în Spania, a precizat luni procurorul general din Schleswig, citat de Reuters.

"A compărut calm şi stăpân pe sine", le-a spus jurnaliştilor procurorul Georg-Friedrich Guentge atunci când a fost întrebat cum s-a prezentat Puigdemont în faţa instanţei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cheltuieli URIAŞE la Primăria Capitalei: Pe ce se duc banii bucureştenilor-buget FABULOS cheltuit doar pe salarii

Justiţia spaniolă a decis vineri să reactiveze ori să lanseze un mandat european de arestare pentru "rebeliune" vizându-i pe Carles Puigdemont şi alţi 12 lideri separatişti catalani pentru rolul lor în tentativa ratată de secesiune a Cataloniei, în toamna anului trecut. Ei riscă pedepse de până la 30 de ani de închisoare.

Avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a precizat pe Twitter că acesta a fost reţinut în drumul său spre Belgia, după o vizită în Finlanda.

Citește și: Andrei Gheorghe declanşează un SCANDAL IMENS în Biserică: Preoţii ‘s-au încăierat’ după slujba de sămbătă – acuzaţii dure

Fostul lider separatist catalan a fost invitat de joi în Finlanda pentru întâlniri cu parlamentari, iar vineri a participat la un seminar la Universitatea din Helsinki.

Carles Puigdemont s-a refugiat la Bruxelles la sfârşitul lui octombrie 2017, anticipând punerea lui sub urmărire penală de către justiţia spaniolă pentru "rebeliune" şi "secesiune".

Citește și: EXCLUSIV! (SURSE) Ce cunoscută bancă își ÎNGROAPĂ trecutul în luna iunie – Ar urma să DISPARĂ de pe piața locală

Nu este posibil vreun recurs împotriva acestei hotărâri, a precizat instanţa, scrie news.ro.

Arestarea-surpriză a separatistului catalan a antrenat ciocniri între activişti separatişti catalani şi poliţie, duminică, la Barcelona. Nicio tulburare nu a fost semnalată luni.

Citește și: Florin Călinescu pornește o adevărată revoltă: “Câtă nesimțire! Aș face un TRIBUNAL doar pentru ăștia! PUȘCĂRIEEE…”

Puigdemont a compărut luni în faţa unui tribunal de la Neumünster, oraşul în care se află în arest prevenitv. A fost vorba despre stabilirea oficială a identităţii sale şi hotărârea dacă rămâne sau nu în închisoare.

De-acum unui tribunal din Kiel îi revine să tranşeze cu privire la eventuala sa extrădare, se arată în acest comunicat.

Citește și: Abia acum s-a aflat: Câţi bani primesc hackerii care sparg conturi – sumele sunt AMEŢITOARE

Avocatul liderului separatist Jaume Alonso-Cuevillas s-a declarat ”priudent” luni, mai înainte, pe postul de radio catalan Rac1, evocând ”multe elemente care îndeamnă la optimism”.

60 DE ZILE CEL PUŢIN

Pe fond, justiţia germană dispune de un termen de 60 de zile pentru ca să tranşeze cu privire la predarea lui Carles Puigdemont către Madrid.

Citește și: După 10 ani de pierderi, TAROM anunță că se va RESUSCITA! Planul pentru 2018

O purtătoare de cuvânt a parchetului german, Wiebke Hoffelner, s-a limitat să spună că decizia ”nu va fi luată săptămâna aceasta”.

Justiţia urmează să se pronunţe cu privire la faptul dacă infracţiuni similare celor în baza cărora este inculpat Puigdemont în Spania există în dreptul german.

Citește și: Rareș Bogdan nu a mai apărut la Realitatea Tv de câteva zile! Ce s-a întâmplat cu jurnalistul și ce plănuiește

El este inculpat - împreună cu alţi 12 lideri separatişti - de ”rebeleiune”, o infracţiune pasibilă de 30 de ani de închsoare, şi de deturnare de fonduri publice. În cauză este tentativa ratată de secesiune prin referendum din toamna lui 2017.

Elsa Artadi, o deputată din partidul lui Carles Puigdemont, a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că Puigdemont se va opune extrădării sale, deoarece ”Spania nu garantează un proces echitabil”.

Citește și: Gigi Becali dă un nou tun: Suma colosală pe care o va putea încasa patronul Stelei

NU URMĂRIRI POLITICE

Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a catalogat Spania drept un ”stat de drept democratic” şi a dat asigurări că domneşte ”o încredere deosebită între autorităţile judiciare din statele membre UE”.

El a amintit că, potrivit Madridului, Puigdemont şi colegii săi nu sunt urmăriţi din cauza unor ”idei politice, idei de independenţă, ci din cauza unor infracţiuni foarte concrete”.

Citește și: Fosta soție a lui Andrei Gheorghe rupe tăcerea: Ce s-a întâmplat când au vorbit ultima dată

Guvernul spaniol a stat în expectativă, limitându-se să califice arestarea separatistului drept o ”veste bună”.

Urmăriri cu privire la ”rebeliune” rămân însă controversate, deoarece ele presupun ”o ridicare violentă” care, potrivit unor jurişti, nu a avut loc.

Puigdemont a fost arestat de poliţişti din landul Schleswig-Holstein în timp ce se întorcea din Danemarca vecină, la bordul unui vehicul, către Belgia, unde fostul preşedinte catalan a fugit după eşecul secesiunii, în toamnă.

Forţe de ordine germane au fost alertate cu privire la venirea sa de către reprezentantul poliţiei criminalistice germane la Madrid.

Ministrul german de Interne nu a fost în măsură să spună dacă au fost implicate serviciile spaniole de informaţii ori dacă îl urmăreau pe politicianul catalan.

Arestarea a fost făcută posibilă de decizia, vineri, a judecătorului de la Curtea Supremă spaniolă Pablo Llarena de a inculpa 13 lideri separatişti, inclusiv pe Puigdemont.

În fapt, justiţia spaniolă le-a aplicat o nouă lovitură separatiştilor catalani. Candidatul la preşedinţia regiunii, Jordi Turull, a fost încarcerat, ceea ce a privat tabăra acestuia de al treilea candidat la şefia Executivului catalan.

O separatistă exilată, Clara Ponsati, a anunţat că ”face aranjamente” să se ”predea” autorităţilor din Scoţia.

APEL LA CALM

Catalania a intrat în impas politic, iar separatiştii au putut să-şi păstreze majoritatea absolută în Parlamentul catalan, în urma alegerilor regionale de la 21 decembrie.

Dacă nu reuşesc să aleagă un preşedinte până la 22 mai, noi alegeri vor fi convocate în mod automat. Iar atât timp cât nu va avea un preşedinte şi Guvern, Catalonia va rămâne sub tutela Madridului, impusă după declaraţia de independenţă.

Arestarea-surpriză a lui Puigdemont a scos duminică mii de separatişti în stradă.

La Barcelona, manifestanţi care au răspuns apelului unei grupări radicale - Comitetele Apărării Republicii (CDR) - au încercat să se apropie de prefectură, însă poliţişti catalani i-au respins cu lovituri de baston şi trăgând în plan vertical.

Potrivit serviciilor de salvare, 90 de persoane au fost rănite uşor la Barcelona - inclusiv 22 de poliţişti.

Preşedintele Parlamentului catalan Roger Torrent a lansat un apel la ”non-violenţă”, la televiziunea regională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.