Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru PSDragnea relația cu UE este un cal mort. PNL trebuie să dea un proiect nou pentru România în UE

arhiva personala
Cristian Buşoi

După prestația din Parlamentul European, pentru PSDragnea relația cu UE este un cal mort. Singura strategie pe care PSD, condus de Liviu Dragnea, o are la dispoziție este înghețarea relației cu UE și transformarea curentului naționalist, cu multele sale nuanțe, într-un curent anti-UE, sperând că așa va câștiga ceva voturi.

O rezoluție a PE de sancțiune a României, precum și faptul că guvernul PSDragnea a îmbrăcat haina eurosceptică sunt urmarea directă a interesului personal a liderilor PSD. Și asta din cauză că UE nu-i lasă pe pesediști nici să facă tot ce-i taie capul și nici să închidă gura oamenilor din stradă care critică guvernul.

PSDragneaDăncilă, eurosceptici este o glumă. Euroscepticism ar însemna o gândire de beneficii alternative pentru România, la beneficiile pe care România le obține acum din relația cu UE. PSDragneaDăncilă n-au așa ceva. PSD știe bine că beneficiile pentru România și de securitate și de prosperitate economică vin din consolidarea relației cu Vestul și cu UE, dar profită de ideea naționalistă-anti-UE, poate, poate mai ies ceva voturi.

Problema mare a PNL este că va trebui să facă față unui nou val tradiționalist-conservator, amplificat de data aceasta de idei rudimentar-naționaliste, anti-europene, de orgolii fără o bază serioasă și țâțat de vorbe mari și goale aruncate de lideri PSD care vor să distragă atenția de la problemele grave pe care le au.

Și referendumul pentru familie și așa-zisul naționalism-eurosceptic pot deveni puncte de distragere a atenției unor segmente din electoratul mai tradiționalist, care contează inclusiv pentru PNL.

PNL trebuie să facă maxim de lobby politic pentru a încerca - atât cât se mai poate în acest moment - ca o rezoluție a UE față de România să nu se întâmple. Deși, după prestația guvernului în PE, este greu. Asta pentru a nu amplifica și mai mult curentul anti-european din care se hrănește chiar PSDragnea.

Cel mai important însă: PNL trebuie să vină cu un nou proiect pentru România în relația cu UE și să își asume mai clar o direcție modernistă, în raport cu ceea ce așteaptă societatea românească.

Din punct de vedere politic, guvernarea PSDragneaDăncilă este un rău care generează și mai rău, atât în relația cu UE, cât și în țară. Singura soluție politică reală și concretă este schimbarea guvernului PSDragneaDăncilă prin moțiune de cenzură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.