Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol de scindare în PNL. Orban agită ramura de măslin către aripa Gorghiu

orban gorghiu digi24

O simplă schimbare a unor  colegi de partid pe unele funcții parlamentare s-a transformat pentru președintelui PNL, Ludovic Orban într-un coșmar. Grupul  parlamentar de la Senat este scindat,  activitatea ca partid de Opoziție riscă să fie afectată, iar liberalii  cârtesc deja pe la colțuri cu privire la modul de conducere al noului lider de partid, ale cărui metode nu par deloc diferite de cele ale predecesorilor săi. Avertizat,  Orban  încearcă acum să găsească o cale de conciliere cu aripa Gorghiu, cea mai  afectată de  schimbările impuse.

În fapt, totul  este  doar expresia luptelor pe funcții  și pe influență care are loc acum în ceea ce ar trebui să fie  principalul partid de opoziție, între reprezentanții fostei conduceri și  cei actuali.

Inițial, fostul lider de partid Alina Gorghiu a  căutat o apropiere de  noua  conducere. Încurajată de răcirea realației dintre Orban și liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu,  ea a început să-și facă lobby pentru  a obține susținerea necesară pentru debarcarea acestuia din funcție  la începutul acestei sesiuni parlamentare.  De altfel, anul trecut, Gorghiu pierduse la doar un vot diferență competiția pentru șefia grupului și spera să-și ia revanșa în fața lui Dumitrescu la începutul  acestui an.

În partid și nu numai, Iulian Dumitrescu a început să fie zugrăvit în culori nu tocmai roz de către partizanii lui Gorghiu,  ca un lider de grup pasiv,  care nu face opoziție PSD -ului, lipsit de combativitate, care nu a făcut nimic în această funcție de când a fost ales îi care trebui înlocuit cu o persoană mai potrivită, mai calificată pentru această sarcină.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, la finele anului trecut, Gorghiu a avut inclusiv două discuții cu Orban  pentru a-l convinge pe liderul  PNL să-i ofere sprijinul.  O poziționare  a liderului PNL în favoarea ei ar fi tranșat  rapid lupta pentru șefia grupului liberal de la Senat. Potrivit  acelorași surse, Orban a  refuzat deoarece  Iulian Dumitrescu  urma să aibă  propriul rol în planurile sale de aducere sub  control a unor colegi liberali. În plus, cunoscând ambițiile Alinei Gorghiu, Orban era încredințat că fostul lider de partid ar fi folosit noua poziție pentru a-i  submina autoritatea în partid, susțin sursele citate.

În fața acestui refuz, Alina Gorghiu s-a reorientat  spre funcția de  vicepreședinte al Senatului. Pus la curent cu intențiile  adversarei sale, Iulian Dumitrescu a trecut și el la fapte.  Pentru a-și atrage noi aliați și a-și păstra astfel poziția de  lider de grup a preferat să renunțe la cumulul de funcții și a cedat șefia  comisiei de apărare colegului Marcel Vela. În plus, l-a susținut pe Cornel Popa, vicepreședinte al Senatului și omul lui Ilie Bolojan, și pentru noua sesiune de primăvară cu toate că senatorul de Bihor nu s-a dovedit prea activ în precedenta sesiune parlamentară. În plus, a făcut jocul lui Orban, care dorea debarcarea din funcție a  șefului comisiei economice, Daniel Zamfir, facilitând instalarea în această funcție a senatorului Florin Cîțu.

"Daniel Zamfir era prietenul lui, dar Dumitrescu a preferat să-l sacrifice pentru a reintra în grațiile lui Orban ca să rămână șef de grup. Dacă Orban nu dădea semnalul și nu intervenea în favoarea sa, altfel ar fi stat acum lucrurile", susțin sursele citate.

A urmat ziua schimbărilor, care au provocat un adevărat scandal.  În timp ce la grupul de la  Cameră, Adriana Săftoiu  își explica înfrângerea în fața Ralucăi Turcan pentru șefia grupului, prin intervențiile lui Orban printre deputații liberali, la Senat,  Iulian Dumitrescu ducea lucrurile și mai departe.  Pentru a  neutraliza definitiv pericolul  pe care îl reprezenta Alian Gorghiu au fost luate o serie de măsuri care au pus mai mult paie pe foc.

"A propus și impus schimbarea ei din delegația APCE cu Răducu Filipescu, iar Caracotă, unul din puținii specialiști pe care îi avem, a fost zburat din comisia de apărare", ne-au explicat  sursele citate.

În replică, Gorghiu, flancată de Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, au amenințat cu boicotarea lucrărilor din comisia  parlamentară specială pe legile justiției ca semn de protest față de  măsurile luate, cerând ca schimbările să fie anulate de conducere dacă se mai vrea  ca PNL să mai perfomeze ca  partid de Opoziție în acest domeniu.   Confruntat  cu  perspectiva  creării unui precedent periculos pentru autoritatea sa ca șef de partid, Orban nu a cedat șantajului anunțând că partidul dispune de resurse umane pentru ca PNL să fie activ în respectiva comisie.

"Oricum Alina Gorghiu nu-și permite să renunțe la singura  poziție care îi mai poate oferi vizibilitate și posibilitatea de a conta în spațiul politic",  ne-au declarat surse apropiate liderului de partid.

Situația a degenerat însă.  În jurul Alinei Gorghiu s-a creat o grupare a parlamentarilor nemulțumiți sau afectați de schimbările operate de Orban de când a fost ales la cârma PNL.  Fostul lider de grup, senatorul Ioan Popa,  dar și Siminică Mirea, Iulia Scântei, Daniel Fenechiu, Daniel Zamfir, Iancu Caracotă, Romulus Bulacu și seniorul Leon Dănăilă fac parte  din noul grup care ar putea afecta activitatea  și planurile PNL la Senat.

"Inițial, s-a vorbit  chiar de posibilitatea plecării din partid și creării unui nou grup parlamentar, la care să adere și Virgil Chițac, deja plecat din partid.  Dar după ce toată lumea s-a calmat s-a renunțat la această variantă pentru că nu are viitor politic. Preferăm să rămânem  pentru că nu am candidat  ca să  ne retragem dacă o persoană  sau un grup primește sau nu o funcție politică. Avem o istorie  a partidului plină de supărări, urcușuri și coborâșuri pentru diverși lideri. Ne vom concentra în schimb pe proiecte și vom alege să sancționăm deciziile de partid, când  vom  considera că reprezintă un abuz. Ne vom exprima mereu când facem ceva  bun sau  greșit în PNL", susțin surse din interiorul  acestui grup.

În fața acestor complicații ce ar putea  adânci  și mai mult scindarea în partid, Ludovic Orban caută  acum soluții de compromis pentru a potoli spiritele înfierbântate.  Conform surselor citate,  liderul PNL consideră  că Iulian Dumitrescu a mers prea departe  cu  dorința sa de revanșă și că răul  trebuie reparat.

"Cel mai probabil săptămâna viitoare, problema reprezentării PNL la APCE va  fi rediscutată și Alina Gorghiu va fi repusă în drepturi  ca soluție de  împăcare. Nu are nimeni de câștigat dacă proprii  noștri parlamentari vor trece la boicotarea lucrărilor din comisii sau a celor din plen  pe teme cu miză", ne-au dezvăluit sursele citate.

Nu este însă sigur că gruparea lui Gorghiu se va mulțumi doar cu atât. Potrivit  unor surse parlamentare din PNL, conflictul a provocat nemulțumiri și în sânul  deputaților PNL, care nu privesc  cu ochi buni reînvierea vechilor practici din perioada lui Crin Antonescu, tocmai de cel care la acea vreme le infiera ca fiind dăunătoare democrației interne de partid. Iar acești nemulțumiți ar putea îngroșa, conjunctural, rândurile adversarilor lui Orban., situație care ar putea da peste cap mobilizarea partidului pentru viitoarele alegeri europarlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.