Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100 de desene ale artistului japonez Hokusai considerate pierdute din 1948 au fost achiziționate de British Museum

https://www.nybooks.com/
desen artist hokusai

British Museum a anunţat că a achiziţionat 103 desene "pierdute" de mai mult de 70 de ani ale pictorului japonez Hokusai (1760-1849), între care şi celebra "Valul", potrivit AFP, citată de news.ro.

Aceste desene, în alb şi negru, au fost realizate de maestrul japonez în 1829, pe când avea 70 de ani, pentru a ilustra o carte care nu a fost publicată niciodată.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

Schiţele "pierdute" au fost văzute ultima dată în public la o licitaţie în 1948, înainte de a-şi face apariţia în 2019 la Paris.

Potrivit British Museum, care găzduieşte una dintre cele mai importante colecţii ale pictorului japonez din afara ţării sale, aceste opere au o importanţă aparte, pentru că provin dintr-o perioadă mai puţin fecundă din viaţa artistului, marcată de mai multe drame personale.

Figuri de animale, schiţe de flori, scene religioase şi istorice sau personaje mitologice şi literare: aceste ilustraţii tratează teme foarte variate, între care "numeroase subiecte pe care nu le regăsim în nicio altă lucrare anterioară a lui Hokusai", precizează, într-un comunicat, muzeul londonez, amintind în special de scene "fascinante care imaginează originile oamenilor în China antică".

Citește și: DOCUMENTE EXPLOZIVE - Apa pretins potabilă de la fântânile publice din Sectorul 2 NU ESTE POTABILĂ! Conține microbacterii peste limita legală, inclusiv E-Coli

"Aceste opere constituie o redescoperire majoră, care oferă noi date despre activitatea artistului într-o perioadă sumbră a vieţii şi muncii lui", a declarat Tim Clark, cercetător la muzeu.

Operele, care vor putea fi consultate pe site-ul muzeului, vor face parte dintr-o expoziţie viitoare gratuită.

Hokusai a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi pictori japonezi din lume graţie seriei sale "36 de imagini ale Muntelui Fuji", din care face parte şi faimoasa gravură în lemn a unui val gigant care ameninţă trei bărci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.