Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 40 de poliţişti au răspuns apelului MAI de a dona sânge şi plasmă

Linkdin
plasma umana sange recoltare

Peste 40 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş s-au prezentat, luni, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureş, răspunzând apelului Ministerului Afacerilor Interne, lansat în cadrul campaniei "Pentru ca alţii să trăiască, donează plasmă", potrivit Agerpres.

"Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş s-au alăturat campaniei Ministerului Afacerilor de Interne 'Pentru ca alţii să trăiască, donează plasmă'. Este cunoscut faptul că, în conformitate cu studiile medicale, cantitatea de sânge recoltată de la un singur donator poate salva până la 3 vieţi şi se reface în 60 de minute.

Astfel, poliţiştii IPJ Mureş, din dorinţa de a veni în sprijinul comunităţii, au ales ca astăzi să vină la Centrul de Transfuzii Sanguine Târgu Mureş pentru a dona sânge. Astfel de acţiuni au mai fost organizate şi au loc periodic, poliţiştii mureşeni încercând să răspundă apelului Centrului într-un număr cât mai mare. 44 de poliţişti ai IPJ participă la această acţiune de donare de sânge şi plasmă.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE - Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

Sfătuim pe toţi cei eligibili, apţi din punct de vedere medical să vină şi să doneze, să nu amâne acest gest atât de benefic pentru sănătatea lor şi a celor din jur. Îi sfătuim pe cei care au luptat şi au învins virusul COVID-19 să vină să doneze sânge", a declarat presei purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Emanuela Fărcaş.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureş, Marinela Lazăr, a arătat că deschiderea poliţiştilor faţă de această campanie este lăudabilă, mai ales că numărul donatorilor scade toamna, pe fondul apariţiilor virozelor sezoniere.

"În mod normal, toamna, numărul donatorilor scade pentru că sunt virozele sezoniere. Anul acesta avem şi o altă provocare, respectiv foarte multe îmbolnăviri cu COVID-19. Cu toate acestea, viaţa merge mai departe, de sânge este nevoie permanent pentru cei care au nevoie de sânge şi componente sanguine.

Chiar dacă activitatea spitalelor s-a redus ca număr de internări, există o serie de afecţiuni severe care nu pot fi amânate şi pe acelea trebuie să le tratăm. Există, de asemenea, intervenţii chirurgicale, unele programate, altele care sunt accidente şi toate acestea nu se pot face fără sânge şi componente sanguine.

De aceea, gestul acesta este foarte binevenit şi le mulţumim tuturor celor care nu au uitat de faptul că viaţa trebuie să meargă mai departe, chiar în condiţii grele cum traversăm acum şi sperăm ca şi alţii să le urmeze exemplul", a declarat Marinela Lazăr.

Potrivit acesteia, deocamdată nu există solicitări de plasmă de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureş, iar stocurile de sânge sunt satisfăcătoare, însă donarea trebuie să fie permanentă, fiindcă activitatea medicală continuă şi pe perioada pandemiei.

"Deocamdată nu avem solicitări de plasmă. Aceasta trebuie recoltată de la convalescent, adică un bolnav care de o perioadă de timp a trecut prin boală dar momentan nu avem solicitări de plasmă (...) Noi, în general, încercăm să evităm situaţiile de acest gen (de a rămâne fără stocuri, n.r.) şi, până acum, am reuşit.

Există un stoc pe care ţinem să-l avem în permanenţă de unde facem faţă solicitărilor urgente şi imediate. De aceea apelez la toate persoanele responsabile care vor să ajute să nu ezite nicio clipă dacă nu sunt bolnavi, nu au fost în preajma bolnavilor de COVID, dacă au trecut cel puţin 7 zile după o doză de vaccin Pfizer şi Moderna şi 30 de zile după Johnson&Johnson şi AstraZeneca. (...)

Deci, dacă suntem vaccinaţi, avem o interdicţie de câteva zile, dacă nu suntem vaccinaţi se merge pe buna-credinţă, pe responsabilitate şi dorinţa de a ajuta. Bănuim că nimeni nu ascunde ceva din trecutul lui, ştiind că donează sânge pentru un pacient care nu are nevoie să fie infectat suplimentar", a mai precizat Marinela Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.