Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 4.000 de producători şi 80.000 de comercianţi se vor înregistra în Sistemul de Garanţie-Returnare

cursdeguvernare.ro
plastic sticla gunoi ambalaje Returul Sistem Garanţie Returnare sgr

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) se află în etapa operaţională de realizare a infrastructurii IT, care va permite înregistrarea a peste 4.000 de producători şi mai mult de 80.000 de comercianţi, a declarat, marţi, în cadrul conferinţei PRIA Environment, Alice Nichita, reprezentantă a Alianţei producătorilor de băuturi din România şi preşedinta Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (APBR), potrivit Agerpres.

"Etapa operaţională pe care am început-o acum este una extrem de importantă şi complexă, cu multe etape, poate mai puţin vizibile. Nici nu ar trebui să fie vizibile consumatorului, pentru că scopul în faţa consumatorului final este ca sistemul să fie unul extrem de simplu şi de accesibil. În spatele uşilor sunt foarte multe etape de pregătire, etape pe care le începem chiar în prezent, prin demararea înregistrării producătorilor şi comercianţilor în sistem. Se află în lucru, de altfel, infrastructura IT care va permite înregistrarea producătorilor şi comercianţilor. După cum spuneam, vorbim de contracte pe care ReturRo va trebui să le semneze cu aproximativ 4.000 de producători şi peste 80.000 de de comercianţi. Toată această bază de date va permite ReturRo, ulterior, să gestioneze, să planifice şi să eficientizeze infrastructura logistică de colectare. Când spun infrastructura logistică spun, pe de o parte, centrele regionale de colectare şi numărare a acestor ambalaje. Ulterior înregistrării şi având toate aceste informaţii, RetuRo va putea să decidă şi amplasarea lor geografică. Aceste centre de colectare şi numărare ale ambalajelor vor trebui setate anul viitor în funcţie de densitatea şi de capacitatea de gestionare a ambalajelor pe fiecare regiune în parte. Apoi, vorbim despre infrastructura logistică de preluare a ambalajelor de la comercianţi către aceste centre de de colectare şi numărare şi, bineînţeles, de infrastructura logistică care le va trimite spre reciclare",a explicat Nichita.

În viziunea reprezentantei Alianţei producătorilor de băuturi din România, SGR este un sistem complex ce depăşeşte ţintele legislative şi care poate ajunge un grad de recuperare a ambalajelor de tip PET, sticlă şi aluminiu pentru industria de băuturi, în proporţie de 90%.

"SGR este un sistem şi un proiect extrem de complex şi de anvergură pentru colectarea şi gestionarea deşeurilor de ambalaje. Vorbim în special de ambalajele de tip PET, sticlă şi aluminiu pentru industria de băuturi - băuturi răcoritoare, ape minerale, bere, vinuri spirtoase. Fiind un proiect complex, ne-am inspirat, bineînţeles, din modele existente deja în spaţiul Uniunii Europene, încercând să luăm modele de bune practici sau să învăţăm din lecţiile altor state, astfel încât să putem să avem şi noi în România un sistem eficient care să îndeplinească principalul obiectiv, şi anume de atingere a acelor ţinte foarte ambiţioase de colectare şi reciclare. Pe de o parte, ţintele care vin dinspre Uniunea Europeană prin legislaţia de de mediu specifică. Pe de altă parte, sistemul acesta, într-un punct de maturitate şi eficienţă, s-a dovedit a fi unul chiar care depăşeşte ţintele legislative şi, aşa cum ne propunem şi noi, ajunge undeva la 90% grad de recuperare a acestor ambalaje din piaţă", a afirmat Alice Nichita.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.

Guvernul a adoptat, pe 4 octombrie 2021, Hotărârea care reglementează SGR pentru ambalaje primare nereutilizabile, prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată. Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Actul normativ prevedea, în forma iniţială, că, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie 2022.

Compania RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august.

PRIAevents organizează, marţi, conferinţa PRIA Environment 2022, una dintre cele mai importante platforme de dezbateri în cadrul căreia companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii şi autorităţile vor discuta, printre altele, pe marginea Sistemului Depozit-Garanţie (SGR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.