Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 500 de persoane au semnat o peţie lansată de Universitatea din Bucureşti pentru întărirea autonomiei universitare

flux24.ro
Universitatea Bucureşti

Peste 500 de persoane au semnat o peţie online lansată joi de Universitatea din Bucureşti pentru "creşterea calităţii învăţământului superior" şi pentru "întărirea autonomiei universitare", urmând ca semnăturile strânse să fie trimise Comisiei Europeane şi tuturor instituţiilor europene cu atribuţii în educaţie şi cercetare. Profesorii şi elevii UB au inclus în petiţie şi o serie de propuneri, începând cu elaborarea unor principii privind autonomia universitară la nivel european care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, crearea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor, până la înfiinţarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE şi încurajarea la nivel în înalt a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE

"La fel cum, în democraţiile europene, independenţa justiţiei şi independenţa presei sunt adevărate bastioane pentru garantarea drepturilor şi a libertăţilor individuale, autonomia universitară este esenţială pentru ca generaţiile tinere, cetăţenii europeni şi elitele viitoare culturale, ştiinţifice, economice şi politice să fie formate într-un spirit liber, independent de ideologiile de partid, în acord cu valorile fundamentale continentale”, spun iniţiatorii petiţiei lansate joi, care până acum a fost semnată de peste 500 de persoane, anunță News.ro.

Iniţiatorii consideră că elitele politice au datoria de a promova şi de a susţine libertatea mediului universitar în educarea generaţiilor, iar mediul universitar trebuie "securizat” de controlul politic.

Universitatea din Bucureşti mai spune că în unele state foste comuniste s-a dezvoltat o oarecare dependenţă a universităţilor de controlul Guvernului, lucru care încalcă principiul autonomiei.

Profesorii şi elevii UB au inclus în petiţie şi o serie de propuneri, începând cu elaborarea unor principii privind autonomia universitară la nivel european care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, crearea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor, până la  înfiinţarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE şi încurajarea, la nivel în înalt a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE.

O altă măsură propusă este aceea a înfiinţării unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene, iniţierea unor dezbateri privind includerea în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene a unor linii de finanţare distincte pentru creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului academic european, precum şi înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, „pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii”.

Totodată, consideră UB, ar fi benefică iniţierea unor dezbateri pentru creşterea corelării dintre angajabilitatea - mobilitatea internaţională şi calificările din mediul superior.

ŢUniversitatea din Bucureşti susţine o dezbatere amplă asupra acestor propuneri de măsuri, cu implicarea actorilor din educaţie şi cercetare la nivel naţional şi european, având ca obiectiv consolidarea ariei europene a educaţiei. Universitatea din Bucureşti va transmite acest apel, în numele tuturor acelora care aderă la principiile şi valorile enunţate în corpul acestuia, Preşedintelui Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker, Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, dl Tibor Navracsics, Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl Carlos Moedas, şi tuturor instituţiilor europene cu atribuţii în educaţie şi cercetare”, mai spune UB.

Ministerul Educaţiei a publicat recent repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019, ceea ce a creat nemulţumiri. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă.

Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate şi a vorbit despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice", afirmând că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti.

La doctorat, spunea Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă - 5,4 milioane de lei. El afirmă, ironic, că le va recomanda studenţilor să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, "fără ifose de ştiinţe umaniste”, adăugând că, oricum, pentru a conduce România au nevoie doar de o diplomă de inginer "luată de la universităţi de anticameră politică”.

În replică, Ministerul Educaţiei a acuzat Universitatea Bucureşti că dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii cu privire la absolvenţi, spunând că este "surprinzător" că ARACIS a acordat acestei instituţii de învăţământ superior, la cea mai recentă evaluare instituţională, calificativul "grad de încredere ridicat”.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a spus luni că Universitatea din Bucureşti are peste 900 de locuri bugetate neutilizate, deşi are suficienţi studenţi pe locurile de la taxă care ar putea beneficia de ele. Ministrul a afirmat că acest lucru este urmarea unui management defectuos, care nu este preocupat să ocupe imediat locul bugetat eliberat în urma exmatriculării sau abandonului şcolar. De asemenea, a susţinut Popa, atât Universitatea din Bucureşti, cât şi celelalte din Consorţiul Universitaria aflate în aceeaşi situaţie nu încasează bani de la buget pentru aceste locuri, ci doar le ţin blocate, primind de la studenţii intraţi pe locurile la taxă mai puţini bani decât ar primi de la minister. De cealaltă parte, studenţii se declară surprinşi de datele oferite de ministru în cadrul întâlnirii şi spun că vor lua cu siguranţă o poziţie pe acest subiect.

În replică, rectorul UB, Mircea Dumitru a spus că Universitatea a fost "certată în public” pentru că a respectat legea.

"Această manipulare a studenţilor şi a opiniei publice este absolut iresponsabilă. Universitatea din Bucureşti a fost acum criticată public pentru faptul că respectă cadrul legal în domeniul Educaţiei, adică şi Legea educaţiei şi metodologia admiterii şi a înmatriculării studenţilor. (...) Am fost certaţi ieri (luni, n.r.) în public, admonestaţi şi criticaţi pentru faptul că am respectat legea. Legea este cea care ne cere ca la 1 octombrie să înmatriculăm studenţii. Deci dacă un student decide să plece de la un program sau este exmatriculat, se pierde complet locul acelui student şi nu poate fi redistribuit la alte programe, în cadrul aceleiaşi universităţi”, a declarat marţi rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.

El a explicat că în timpul anului unviersitar nu pot fi redistribuite locurile care rămân libere, pentru că nu este legal. De asemenea, a spus rectorul UB, înmatricularea studenţilor se face pe programe de studiu, iar banii care sunt alocaţi de la buget sunt bani alocaţi pentru un student, nu pentru toţi studenţii care intră în anul respectiv la studii la universitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.