Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 65% din directorii de spitale din România sunt numiți politic: Declic CHEAMĂ românii să îi schimbe din funcție

basilica.ro
medic spital

Mai mult de jumătate dintre spitalele de stat au manageri interimari, numiți pe perioadă nedeterminată, arată un răspuns al Ministerului Sănătății transmis către Declic, în urma unei solicitări de acces la informații de interes public.

Aproximativ 66% dintre spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătății sunt conduse de manageri numiți direct prin semnătura ministrului Sănătății, funcție eminamente politică, transmite Declic, conform Mediafax.

Citește și: Corpul de Control al ministrului Lucian Bode a DESCOPERIT GRAVE nereguli la descinderea din Timișoara: Prefectul l-a SUNAT pe șeful IJJ și a trimis oamenii săi

„Ce ne spune această statistică oficială este simplu: managerii de spital sunt numiți politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare și transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Noi nu căutăm vinovați acum, ci spunem direct STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze. Petiția Declic, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, cere inițierea unui proiect care să scoată politicul din spitale și să facă loc numirii unor manageri competenți. Poate nu realizează, dar politicienii negociază vieților pacienților, nu simple funcții și salarii”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

În cadrul campaniei “Depolitizați spitalele, acum!”, comunitatea Declic atrage atenția că practica numirilor de manageri interimari trebuie să devină o excepție, justificată de o urgență, nu o regulă aplicată în mod abuziv de politicieni.

„Menționăm că din cele 58 de unități sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, 20 de unități sanitare au manageri angajați prin concurs, 33 de unități sanitare au manageri interimari și 5 unități sanitare au manageri interimari, în curs de numire”, potrivit răspunsului oficial al Ministerului Sănătății.

În plus, ministerul atrage atenția că nu doar ministrul face astfel de numiri la conducerea spitalelor, ci și președinții de consilii județene, primarii sau rectorii universităților de medicină, în funcție de autoritatea în subordinea căreia se află spitalele respective. Așadar, numărul managerilor interimari la nivel național poate fi mult mai mare decât cel cunoscut și comunicat de ministerul de resort.

Totodată, ministerul nu a răspuns și solicitării Declic de a preciza câți dintre acești manageri interimari au mai mult de șase luni la conducerea spitalelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.