Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste un milion de oameni vor să oprească uciderea albinelor

parlament UE

Circa 1,4 milioane de persoane din întreaga lume au semnat o petiţie adresată special companiei germane Bayer, căreia îi cer să înceteze comercializarea pesticidelor care ucid albinele, insecte esenţiale securităţii alimentare, transmite AFP.

 

O reprezentantă a ONG-ului Sum of Us, care a lansat petiţia, a venit la Adunarea Generală a Acţionarilor companiei Bayer pentru a-i solicita acesteia retragerea de la comercializare a două pesticide din familia neonicotinoidelor, respectiv clotianidin şi imidacloprid, folosite la culturile de plante şi cereale, anunţă Agerpres.

 

Aceste două pesticide, împreună cu cele denumite tiametoxam, produse de compania elveţiană Syngenta, au fost interzise în anul 2013 de Comisia Europeană, care a instituit atunci restricţii şi pentru comercializarea produsului fipronil, realizat de BASF, o altă companie germană din industria chimică. Totuşi, aceste patru substanţe continuă să fie comercializate în restul lumii sub diferite denumiri, precum Gaucho, Poncho sau Cruiser.

 

Aceste interdicţii au fost decise după ce Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a descoperit că folosirea unor asemenea pesticide afectează reproducerea albinelor, insecte care contribuie la polenizarea a circa 80% din plante şi flori, fapt care implică perturbarea întregului lanţ alimentar.

 

Însă compania Bayer consideră că 'neonicotinoidele nu prezintă niciun pericol dacă sunt folosite corect' şi a contestat în justiţie decizia Comisiei Europene, împreună cu BASF et Syngenta. În plus, Bayer susţine că scăderea populaţiei de albine este provocată de alţi factori, cum ar fi vremea, paraziţii şi viruşii.

 

În urma acestor presiuni, EFSA a început noi studii, al căror rezultat este aşteptat anul viitor, iar în funcţie de acestea Comisia Europeană va decide dacă menţine sau nu interdicţia din anul 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.