Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea: Producătorii legumicoli trebuie să se organizeze pentru a-și putea valorifica producția

inquamphotos.com / Octav Ganea
petre daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, în localitatea Colibași din Giurgiu, că producătorii agricoli trebuie să se organizeze pentru a-și putea valorifica producția, iar ministerul pe care îl conduce sprijină producătorii de tomate în spații protejate. "Organizați-vă ca să vă puteți valorifica producția, este mesajul meu către producătorii de tomate cultivate în spații protejate. În momentul în care am început să facem acest program care sprijină producătorii de tomate în spații protejate, au fost o serie întreagă de păreri că nu o să se împlinească, dar experiența de o viață, știința agricolă și lucratul cu oamenii m-au îndemnat să plec la fața locului și așa am ajuns la Colibași, județul Giurgiu. Le-am explicat legumicultorilor ce înseamnă acest program și mi-au spus că se apucă de treabă", a declarat ministrul Agriculturii.

El spune că în localitatea Colibași sunt solarii pe o suprafață de patru sute de hectare și că legumicultorii de aici au fost de acord să se organizeze într-o asociație, o cooperativă, pentru a-și putea valorifica marfa. "Domnul ministru a venit aici să discutăm despre sprijinul pentru tomate 2017, un sprijin de trei mii de euro pe mia de metri pătrați de cultură de tomate în spații protejate și să discutăm despre o cooperativă care s-a înființat aici, cooperativă care acum are șase membri, dar sper să ajungă la câteva sute de membri, adică producătorii din comună și din comunele învecinate", a precizat primarul localității Colibași, Constantin Stoica.

Edilul a menționat că o astfel de cooperativă este necesară pentru producătorii de legume din zonă deoarece, astfel organizați își pot construi și spații de depozitare, dar și unele linii de producție pentru procesarea legumelor. "Avem nevoie de spații de depozitare și făbricuțe, linii de producție pentru procesarea legumelor pentru că, la ora actuală, facem 70 la sută din muncă pentru 30 la sută din prețul produsului și astfel o să facem tot lanțul de la producție până la ambalarea și vânzarea în supermarketuri și o să punem plus-valoare", a completat primarul.

Ministrul Agriculturii a vizitat, miercuri, unul dintre solariile din Colibași în care lucrează o întreagă familie, de la bunici până la nepoți, cele două nepoate cu vârste de 24, respective 28 de ani având studii la facultatea de Agronomie București. "Da, vreau să mă înscriu în cooperativa pentru legumicultori din Colibași, acum avem cultivate roșii olandeze în solarii pentru că rodesc mai din timp și rezistă la frigul de afară, dar avem și soiuri românești. Acest solar în care ne aflăm are o suprafață de 2.600 de metri, dar în total, familia noastră, are peste un hectar de solarii. Intenționăm să producem mai mult de cinci tone de roșii pe ciclu și avem contracte cu hipermarketuri din București. Cu subvenția de 3.000 euro la o suprafață de 1.000 de metri pătrați cultivată vrem să investim în continuare pentru achiziționarea unei centrale de încălzire în solarii pentru că acum am plantat roșiile pe patru martie, dar dacă aveam încălzire, acestea erau plantate mai din timp și, probabil, erau deja înflorite și cu fruct", a declarat unul dintre cei mai tineri producători de tomate din zonă.

În localitatea Colibași sunt 3.200 de locuitori, dintre care 2.500 produc tomate. În solariile de la Colibași mai sunt cultivate gulii, vinete, ceapă verde și salată care merg spre hipermarketurile sau piețele din capital, conform Agerpres. La finalul vizitei din județul Giurgiu, ministrul Agriculturii s-a deplasat și la Centrul APIA de la Comana pentru a vedea cum decurge procesul de primire a cererilor de sprijin după care vizita a continuat în județul Ilfov. Ministrul Agriculturii a fost întâmpinat la Colibași de directorul Direcției Agricole Giurgiu, Petra Ochișor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.