Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea va deschide lucrările Conferinţei la nivel înalt privind bolile transfrontaliere la animale

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, va deschide luni, lucrările Conferinţei la nivel înalt privind bolile transfrontaliere la animale, eveniment organizat la Palatul Parlamentului în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Subiectele ce vor fi abordate vizează teme, precum perspectiva fermierilor privind managementul riscului în bolile transfrontaliere în vederea asigurării continuităţii activităţii, asistenţa FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcină Africană (PPA) şi Pesta micilor rumegătoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA în sprijinirea Statelor Membre pentru a face faţă acestor epidemii, importanţa cooperării în cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experienţa Statelor Membre în gestionarea bolilor transfrontaliere privind Gripa aviară, Pesta Porcină Africană, Pesta micilor rumegătoare, implicaţiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere în Europa. 

România, ca şi alte state membre afectate de PPA, este interesată de orice dezbatere privind eradicarea şi răspândirea PPA, care poate genera soluţii pentru administraţie, fermieri şi pentru administratorii fondului cinegetic. 

În acest context, obiectivul conferinţei este acela de a întruni reputaţi specialişti şi cercetători care să realizeze un schimb constructiv de idei, să împărtăşească din experienţa lor şi, totodată, să ofere recomandări şi soluţii practice privind gestionarea şi eradicarea PPA. 

Conferinţa va beneficia de prezenţa comisarului european pentru sănătatea şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis şi de cea a reşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu, precum şi a lui Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante şi Eran Raizman, expert superior, Biroul de sănătate şi producţie animală din cadrul FAO. 

De asemenea, la eveniment vor participa cadre universitare renumite, cercetători şi experţi din ţările membre ale Uniunii Europene.

Citește și: SURSE - Guvernul opoziției, măcinat de tensiuni: aliații se bănuiesc de trădare

Potrivit datelor prezentate de ANSVSA, la data de 16 mai pe teritoriul României pesta porcină africană era prezentă în 84 de localităţi din 16 de judeţe, cu un număr de 397 de focare, dintre care 10 în exploataţii comerciale. În alte cinci judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 365.595 de porci afectaţi de boală şi există 1.329 de cazuri la mistreţi. 

Totodată, la nivel naţional au fost stinse până la acea dată 853 de focare. 

De asemenea, până la data de 16 mai 2019, au fost despăgubiţi 8.643 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251,8 milioane de lei. 

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. 

ANSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.