Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petrescu: Valoarea economică a industriilor creative ar putea ajunge la 10% din PIB

alexandru petrescu

Valoarea economică a industriilor creative ar putea avea o contribuție de 10% la PIB, până în 2020, prin introducerea unor scheme de susținere, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu.

''Potențialul economic al sectoarelor culturale și creative din România este foarte mare, dar neexploatat la întreaga lui valoare. Datorită specificului de interconectivitate al industriei creative, efectele susținerii acesteia se vor multiplica în sectoare conexe, cu impact asupra ocupării forței de muncă, educației, atragerii de investiții, inovării, creșterii exporturilor. Prin introducerea unor scheme de susținere a acestor industrii vom monetiza creativitatea și valoarea socială, educațională și culturală uriașă pe care acestea o reprezintă, dar și valoarea lor economică, estimându-se o contribuție la PIB a acestui sector până în 2020 de 10%'', a spus Petrescu, conform unui comunicat de presă al instituției remis, joi, Agerpres.

La propunerea Ministerului, Executivul a aprobat, în ședința de joi, constituirea unui Grup de lucru pentru promovarea economică a sectoarelor culturale și creative prin strategii și programe de susținere financiară și legislativă. "În România există reglementări speciale doar pentru anumite segmente din aria sectoarelor culturale și creative (SCC), dar ele nu sunt structurate sistematic, ceea ce creează confuzii și dificultăți conceptuale și metodologice. De asemenea, până acum, spre deosebire de alte state membre UE, industria creativă românească nu s-a bucurat la nivelul Guvernului României de reglementări explicite de încurajare a sectoarelor culturale și creative. Pe de altă parte, România trebuie să se alinieze tendințelor europene, care devin, în același timp, constrângeri ale pieței internaționale, de dezvoltare a Sectoarelor Culturale și Creative. Pentru a realiza acest obiectiv, este nevoie de a facilita trecerea la o economie creativă, prin catalizarea efectelor de propagare ale SCC într-un număr cât mai mare de contexte economice și sociale, astfel încât, în orizontul anul 2020, sectoarele culturale și creative să aibă o contribuție de 10% la PIB-ul României", menționează sursa citată.

 

Grupul de lucru creat prin memorandum va fi prezidat de reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ai Ministerului Culturii și Identității Naționale.

 

Institutul National pentru Cercetare și Formare Culturală a realizat o clasificare a sectoarelor culturale și creative în 11 sub-domenii (Patrimoniu cultural, Arhive și biblioteci, Carte și presă, Arte vizuale, Artele spectacolului; artele interpretative, Audiovizual și multimedia, Arhitectură, Publicitate, Meșteșuguri și artizanat, IT, software și jocuri electronice, Cercetare și dezvoltare).

 

Ministerul informează că Valoarea Adaugată Brută realizată de sectoarele culturale și creative la nivelul anului 2014 a fost de aproximativ 7% din PIB", informează ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.