Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pictorul american Chuck Close a murit la vârsta de 81 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Pictorul şi fotograful american Chuck Close, reprezentant al hiperrealismului, devenit celebru datorită portretelor sale uriaşe, a murit joi, la vârsta de 81 de ani, informează AFP care citează media americane, informează Agerpres.

Avocatul său, John Silberman, care nu a putut fi contactat imediat, a confirmat decesul pentru New York Times.

Născut în 1940 la Monroe, în statul Washington, Chuck Close a devenit cunoscut pentru portretele şi autoportretele sale gigantice, unele realizate în stil mozaic, iar altele atât de detaliate încât semănau, la prima vedere, cu fotografii.

Printre subiecţii săi s-au numărat preşedintele american Bill Clinton, compozitorul Philip Glass, legendarul muzician rock Lou Reed şi artista Cindy Sherman.

Rămas paralizat în urma unei crize suferite în 1988, artistul nu s-a mai putut deplasa decât în scaun cu rotile, însă a continuat să picteze.

Expus în marile muzee, precum MoMA sau Guggenheim din New York, lucrările sale au împodobit de asemenea şi staţii din metroul newyorkez.

În ultima parte a vieţii, însă, a fost afectat de acuzaţii de hărţuire sexuală. La sfârşitul anului 2017, mai multe femei au declarat presei că artistul le-a cerut să se dezbrace şi le-a adresat comentarii explicite când i-au vizitat atelierul. Chuck Close a respins aceste acuzaţii, însă Galeria Naţională de Artă din Washington a renunţat la începutul anului 2018 la proiectul unei expoziţii care urma să îi fie consacrată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.