Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Picturi rupestre datând din urmă cu peste 43.900 de ani au fost descoperite în Indonezia

historia.ro
picturi rupestre

O echipă de arheologi a descoperit în Indonezia o serie de picturi rupestre cu o vechime de cel puţin 43.900 de ani, acestea fiind cele mai vechi lucrări de artă ce înfăţişează o scenă de vânătoare, relatează joi agenţia DPA, scrie Agerpres.

Opera de artă prezintă siluete asemănătoare omului care vânează porci şi bivoli, potrivit unui studiu realizat de o echipă de arheologi, condusă de Universitatea Griffith din Australia, publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Nature. 

Desenele au fost descoperite în peştera de calcar din Leang Bulu Sipong 4 din provincia Sulawesi de Sud. 

Cel puţin opt siluete asemănătoare omului, cu suliţe sau frânghii, apar alături de animale. Acestea sunt pictate în acelaşi timp, în acelaşi artistic şi utilizând aceeaşi tehnică şi pigment roşu închis.

Citește și: Descoperire 'rară' a unui bust al lui Ramses al II-lea

Autorii studiului sugerează că includerea unor teriantropi - fiinţe mitice care sunt când oameni, când animale - poate indica faptul că arta rupestră indoneziană implica o gândire similară unei religii despre conexiunea om-animal cu mult înainte ca oamenii să facă pentru prima dată artă în Europa. 

''Arta rupestră timpurie din Sulawesi poate contribui cu date nepreţuite cu privire la ascensiunea spiritualităţii umane şi răspândirea credinţelor şi practicilor artistice care ne-au modelat minţile moderne'', a explicat într-un comunicat emis de Universitatea Griffith un expert indonezian în artă rupestră, Adhi Agus Oktaviana, implicat în acest studiu. 

''Ar fi o tragedie dacă aceste opere de artă excepţional de vechi ar dispărea pe parcursul vieţii noastre'', a precizat specialistul, potrivit DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.