Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pieţele emergente înregistreză o creștere lentă și inegală: urmează o recesiune mai severă decât cea din 2009, avertizează Institutul Internaţional de Finanţe

grafic economie

Pieţele emergente sunt în grafic pentru o redresare lentă şi inegală, şi intrări de capital sporadice, economiile în curs de dezvoltare din afara Chinei şi Indiei urmând să înregistreze o recesiune mai severă decât cea din perioada de vârf a crizei financiare globale, se arată într-un raport publicat miercuri de Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Efectele globale ale lipsei investiţiilor masive din 2009 ale Chinei în infrastructură şi declinul economic semnificativ al Indiei, care înainte înregistra o expansiune solidă, fac ca această recesiune să fie mai profundă decât cea din 2009, conform raportului.

"China nu va repeta investiţiile sale masive în infrastructură din 2009, ceea ce înseamnă că activitatea economică globală şi preţurile materiilor prime nu vor fi sprijinite aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale", apreciază IIF.

Citește și: Scandalul momentului în lumea medicală! Adrian Streinu-Cercel și Monica Pop, replici devastatoare pentru președintele Societății ATI, Șerban Bubenek

În 2009, economia chineză a crescut cu 9,4% iar IIF estimează că avansul din acest an va fi de doar 2,2%, în timp ce PIB-ul Indiei ar urma să înregistreze un declin de 11,3% în 2020, după ce în 2009 a crescut cu 8,5%.

Fluxurile nerezidenţilor către pieţele emergente au fost mult mai slabe în 2020 decât în 2009, în pofida măsurilor de relaxare fiscală "fără precedent", cea mai afectată fiind America Latină. De asemenea, creşterea redusă a Chinei reduce preţurile materiilor prime, iar alegerile prezidenţiale din SUA afectează calitatea intrărilor de capital către pieţele emergente, susţine Institutul Internaţional de Finanţe.

"Pe termen scurt, riscurile sunt mult mai pronunţate pentru Rusia, iar sancţiunile vor juca probabil un rol din ce în ce mai important în relaţiile dintre SUA şi China. Ne aşteptăm să rămână pe agenda politică sancţiuni suplimentare pentru Rusia suplimentare pentru Rusia", se arată în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.