Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pilotul ucrainean este în vizorul anchetatorilor militari pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat - Dosarul penal este în faza UP in rem

dosare

Procurorii militari de la Parchetul Militar al Tribunalului Militar Iași au deschis un dosar penal de cercetare în care investighează infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, în cazul aterizării pilotului ucrainean pe baza aeriană de la Bacău.

Surse oficiale informează STIRIPESURSE că cercetările au loc in rem, respectiv că se cercetează doar starea de fapt și infracțiunea ce rezidă din ea și că nu există un suspect oficial în acest caz.

Surse judiciare menționau, joi, pentru STIRIPESURSE că procurorii militari de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași fac verificări preliminare privind aterizarea aeronavei de luptă ucrainiene la baza militară Bacău.

Sursele citate atrag atenția că nu este deschis un dosar de cercetare penală cu număr unic dar că se verifică preliminar circumstanțele precise în care a ajuns aeronava pe teritoriul României.

Concret, explică sursele citate, Codul Penal are o serie de articole care prevăd infracțiuni militare atât pe timp de pace dar și pe timp de război, fără a putea preciza la acest moment dacă pilotul aeronavei ucrainiene și starea de fapt în cazul acestuia se încadrează la vreuna dintre situațiile prevăzute de codul penal românesc.

Potrivit Codului Penal „Dezertarea„ este „absenţa nejustificată de la unitate sau de la serviciu, care depăşeşte 3 zile, a oricărui militar se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, și este prevăzută la articolul 414.

„Dezertarea săvârşită în următoarele împrejurări:

a) de doi sau mai mulţi militari împreună;

b) având asupra sa o armă militară;

c) în timpul misiunilor la care participă în afara teritoriului statului român, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

(3) În timp de război sau pe un teritoriu pe care a fost proclamată starea de asediu sau de urgenţă, dezertarea oricărui militar de la unitate sau serviciu care a depăşit 24 de ore se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani”, se arată în CP românesc.

O altă faptă militară prevăzută de CP este cea de la articolul 422 și prevede că „părăsirea câmpului de luptă sau refuzul de a acționa, săvârșite în timpul luptei, ori predarea în captivitate sau săvârșirea altor asemenea fapte de natură a servi cauzei inamicului se pedepsește cu detențiune pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Context

Un avion militar din Ucraina a aterizat pe aeroportul din Bacău. Se pare că acesta avea probleme generate de lipsa de combustibil.

De asemenea, un alt avion ucrainean a cerut să aterizeze pe aeroportul din Cluj. Deocamdată nu se știe ce probleme are.

Avioanele au fost detectate de către Poliția de Frontieră din România, la ora 6.18.

”Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional.

Cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc.

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situaţii.

Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp.”, arată un comunicat al Ministerul Apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.