Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pippidi, analiză critică în plin scandal: 'La cât scandal facem la Bruxelles ai zice că dă justiția pe dinafară. Dar nu dău pe dinafară decât prostia'

jurnalistii.ro
Alina Mungiu Pippidi

Politologul Alina Mungiu-Pippidi face o analiză critică privind justiţia din România şi luptele din jurul acestuia, în care protagoniştii se remarcă a fi doar "cozi de topor". "Protagoniștii din lupta pentru justiție, de la Adina Florea la Augustin Lazăr, arată din ce în ce mai mult a ceea ce sunt. Cozi de topor", îşi începe Mungiu-Pippidi editorial din "România Curată".

Aceasta deplânge din nou evoluţia din România care a dus la externalizarea problemelor interne la Bruxelles şi arată cum în timp ce noi cerem intervenţii de mediere de la Uniunea Europeană fix într-un moment în care se profilează net două Europe de ranguri diferite.

"E trist că românii nu înțeleg că ar fi mai bine să înceteze să fie singurii care își externalizează problemele politice și cer atîta intervenție, pentru că de fapt cer să fie tratați altfel decît restul lumii și intervin într-un moment deja delicat, în care se profilează net două Europe de ranguri diferite, ca să întărească ipocrizia occidentală și nimic altceva. În viitor, o să avem un Siemens care poate fi investigat pentru corupție în 18 țări și tot va căpăta scutire în Crimeea și un Tel Drum care nu va mai putea căpăta contracte nici în Teleorman? Evident, poziția mea este că fie Europa poate interveni în ambele chestiuni, fie mai bine nu intervine și lasă fiecare țară să se descurce cum poate, adică cum se poate stabili un echilibru democratic național. Dar e clar că nu m-am făcut înțeleasă bine sau partizanatul e prea mare ca să priceapă cineva că în țară, și nu la Bruxelles, se duce de fapt lupta care trebuie treptat cîștigată. Poate ar fi mai realist să spunem clar că ea a nu a fost complet cîștigată nici în Franța sau Germania și că două treimi dintre comisarii europeni, după ce își termină mandatul, lucrează în firme care au fost în aria lor de reglementare, ceea ce indică în mod clar că lobbyul și traficul de influență sunt mai mult decît răspîndite la acest nivel, chiar dacă evident nu mai există forme primitive de corupție, ca șpaga?", scrie Mungiu-Pippidi.

UPDATE - Cutremur de 3,9 pe scara Richter în România, vineri dimineață

Justiție e pur politică și în interes personal, remarcă Mungiu-Pippidi care subliniază că problema principală e că balanţa a fost deja dezechilibrate de numeroasele interveniţii din partea politicului.

"Lupta pentru justiție e ca justiția să poată fi folosită politic și nimic altceva. Protagoniștii din lupta pentru justiție, de la Adina Florea la Augustin Lazăr, arată din ce în ce mai mult ce sunt. Cozi de topor. Că în paralel magistrații luptă să nu se amestece politicul peste ei e de înțeles și legitim, dar asta nu schimbă fondul problemei. Nu ar avea probleme dacă nu s-ar fi dezechilibrat balanța prin repetate intervenții politice de ambele părți. Nu se mobilizează și ca să ceară reforme care să facă procurorii sau judecătorii mai responsabili", remarcă Mungiu-Pippidi

Aceasta oferă şi un exemplu concret privind problemele din justiţia din România, şi anume cazul de la DIICOT unde procurorii sunt complet depăşiţi de de sutele de kilograme de cocaină care au eşuat pe plajele din România, dar în acelaşi timp se laudă cum fugăresc criminali care au traficat cîteva grame de marijuana.

"Calitatea justiției se vede în acest răstimp în fiecare zi, poate niciodată mai mult decît zilele astea, cînd mascații DIICOT fugăresc periculoșii criminali care au traficat cîteva grame de marijuana (drog legalizat în Germania), făcându-se publice imagini, reproduse de toată presa uitînd că avem directive de protecție a datelor personale și că un om arestat nu e dinainte condamnat, călcînd flagrant nu știu cîte proceduri fără să observe nimeni. E bine că DGPR ne dă în același timp comunicate despre 130 de kilograme de cocaină pe care să nu le ridicăm de pe plaje -unde au ajuns înot, probabil. Cred că nu mai e băiat pe litoral să nu se fi dus cu bicicleta la căutat aurul indicat astfel chiar de poliție, în timp ce efectivul e mobilizat la Iași și București să caute printre lămâi și oregano ghivecele cu marijuana din garaje, care produc cu cele mai puternice lămpi poate jumătate de kilogram pe an.

La cât scandal facem la Bruxelles ai zice că dă justiția pe dinafară din România. Dar nu dău pe dinafară decât prostia și reaua voință", conchide Alina Mungiu-Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.