Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul Cioloș-Iohannis. Alegeri anticipate?

s560x316_dacian-ciolos-lista-ministri

Premierul Cioloș se consultă astăzi cu partidele politice asupra modificării legii electorale, mai exact revenirea la două tururi de scrutin.

Consultarea are rolul de a lămuri pozițiile actorilor semnificativi care se vor bate pe arena electorală în 2016. Cei care contează cu adevărat sunt PNL, PSD, UDMR, ALDE, UNPR, pentru că ei pot forma majorități relevante în parlament care să promoveze sau să împiedice acest proiect de schimbare.

În mod normal, jocul s-ar putea desfășura doar în Parlament, fără nicio intervenție a lui Cioloș. Acolo există deja un proiect de lege în acest sens. Cu toate acestea, prim-ministrul are și el la dispoziție trei pârghii constituționale puternice prin care poate lua inițiativa: Ordonanța de Urgență, asumarea răspunderii guvernului, trimiterea unui proiect de lege.

Dintre cele trei, asumarea răspunderii este cel mai puternic, deoarece, într-un fel,  forțează mâna partidelor. Procedura, cu care românii s-au obișnuit de pe vremea guvernului Boc, e relativ simplă: guvernul vine în fața Parlamentului, spune ce vrea și, dacă într-un număr de zile, partidele depun o moțiune de cenzură și se strânge o majoritate care să voteze, atunci guvernul cade odată cu propunerea făcută. Dacă nu depune nimeni o moțiune sau dacă moțiunea nu e votată de o majoritate, atunci propunerea guvernului devine lege. Sigur, ea poate fi contestată la CCR și mai trebuie să treacă și de filtrul Președintelui României.

Așa cum arată lucrurile acum, CCR ar putea să dea aviz pozitiv unei asemenea modificări (vezi declarațiile anticipate ale lui Augustin Zegran). Președintele Iohannis s-a arătat deschis votului în două tururi, deci, foarte probabil, nu va trimite legea înapoi.

Întrebarea cheie este: vor risca partidele politice, care nu găsesc convenabil pentru ele votul în două tururi, să depună o moțiune de cenzură și să o și voteze?

Ce ar avea de pierdut PSD și eventualii aliați parlamentari (UNPR, ALDE, UDMR) dacă ar trece la un asemenea demers contra-ofensiv?

  1. Guvernul Cioloș este încă popular, având doar două luni de exercitare a mandatului. Să încerci să dai jos un guvern popular implică anumite costuri.
  2. Tema în sine este susținută dincolo de spectrul partidelor politice. Sunt organizații neguvernamentale influente, grupuri de inițiativă constituite după tragedia de la Colectiv care susțin revenirea la două tururi de scrutin. Iohannis însuși, popular și el, este de acord cu o asemenea schimbare.
  3. La nivel pragmatic, căderea guvernului Cioloș dă peste cap relativul echilibru menținut după ieșirea PSD-UNPR-ALDE de la guvernare. Cioloș a avut grijă să nu umble încă la deconcentrate, unde cele trei partide și-au lăsat o oaste întreagă în urmă. O asemenea concesie a fost mai mult decât puteau spera cei din fosta majoritate parlamentară.
  4. De asemenea, căderea guvernului naște foarte multă incertitudine. Astăzi, apropiați ai lui Dragnea și Oprea au prins chiar niște ministere cheie în noul cabinet. Ce se va întâmpla într-un viitor cabinet? Și cine va fi următorul premier?

Analiștii politici nu ar trebui să excludă nici un alt scenariu, mult mai subtil și de-a dreptul spectaculos. Unii își amintesc poate că imediat după tragedia de la Colectiv s-a vehiculat varianta alegerilor parlamentare anticipate suprapuse cu alegerile locale, adică în iunie 2016.

Acest  scenariu îndrăzneț poate fi pus acum în aplicare și convine de minune unei super-majorități parlamentare: PSD, PNL, UDMR și poate chiar UNPR.

Votul în două tururi constituie pretextul ideal pentru a declanșa procedurile pentru anticipate. Pentru PSD, revenirea la două tururi ar putea fi  un mic cataclism electoral. Așadar, partidul n-ar trebui să precupețească niciun efort pentru a împiedica o asemenea modificare. Să depună o moțiune de cenzură și să dea jos guvernul Cioloș e un ”must do”.

Odată căzut cabinetul, Iohannis poate propune un alt cabinet, care să introducă în programul de guvernare votul în două tururi. PSD va fi iarăși dator să respingă noul guvern. Dacă asta se întâmplă de două ori, atunci ajungem deja la dizolvarea Parlamentului. Localele și parlamentarele au toate șansele să se desfășoare în același timp. Cu localele, evident, într-un singur tur.

Pe cine avantajează acest scenariu? Surpriză! Avantajează partidele care au primari în funcție, adică PSD, PNL, UNPR, UDMR. Partidele mici cu puțini primari în funcție vor fi scoase din joc, iar Parlamentul va fi dominat de cele patru partide enumerate mai sus (vezi AICI de ce). Așadar, liberalii nu mai au nevoie de votul în două tururi, prin care să adune ”pârâiașele” de centru-dreapta împotriva PSD, ci, pur și simplu, le seacă.

De ce parlamentarii PSD ar accepta să-și încheie mandatul mai repede? Sau cei ai UNPR sau UDMR? Pentru că revenirea la două tururi, măcar pentru PSD, este o chestiune de ”viață și de moarte”. Iar suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele locale este un mare avantaj pentru aceste partide plus PNL . Dragnea practic își forțează parlamentarii să renunțe la 6 luni de mandat cu amenințarea că altfel vor avea vot în două tururi, ceea ce poate fi ”letal” pentru partid. Fluturarea ”boicotului” nu e întâmplătoare - este semnalul de alarmă pe care Dragnea îl trage oamenilor de partid că situația e gravă.

Își vor asuma Iohannis și celelalte partide o criză politică pentru a duce la bun sfârșit acest scenariu al anticipatelor? De ce nu? Pentru Iohannis ar fi vital să aibă un guvern al lui, legitim ales, cu șase luni înainte de termen. Are ambiții de reformă mari până la finele primului mandat și jumătate de an câștigat înseamnă foarte mult.

Dacă se va ajunge la acest rezultat, atunci numai un naiv ar putea crede că tot jocul n-a fost atent coordonat de Iohannis, PSD și PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.