Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planurile PSD pe coduri, date peste cap. De la convocarea Parlamentului între Crăciun și Revelion, la nouă strategie în etape

comisie legile justitiei

PSD se vede nevoit să pună puțină frână de sărbătorile de iarnă modificărilor cu mantă pe care dorea să le introducă în regim de tren accelerat  la codul penal  și cel de porcedură penală prin intermediul mult invocatei directive  europene  privind  prezumția de  nevinovăție. plenul inițial, cel  al convocării unei sesiuni extraordinare între Crăciun și Revelion a picat, pe fondul complicațiilor  apărute pe această temă cu  partenerii din UDMR, dar și din propria lor tabără.

Adrian Nastase: Partidul are nevoie de un congres in primăvară!. Trebuie luate decizii capitale

În acest moment,pornind de la sutele de amendamente depuse pe marginea  acestei directive, se structurează ideea elaborării a  două proiecte de lege:   unul , care ar putea  fi gata  până vineri și care să prevadă doar  transpunerea  directiivei UE, celălalt, , care să preia restul propunerilor făcute, în special  cele  controversate  pe coduri și care nu privesc  direct directiva. A mbele  ar urma  să fie  subicetele unei  sesiuni   extraordinare legislative  în a doua parte a  lunii ianurie, susțin surse parlamentare din PSD.

Până ieri însă, strategia  PSD  era însă alta: președinetele comisiei parlamentare speciale,  social-democratul Florin Iordche,  primise mandat  din partea conducerii PSD  să  se miște  cât mai rapid pentru a veni cu un proiect  legislativ pe directivă care să fie depus la Senat  chiar  în ajunul Crăciunului, urmând  ca  după liberele dedicate   acestei sărbători, parlamentarii coaliției  și cei ai UDMR să  fie mobilizați pentru o sesiune extraodinară,  pe motiv de urgență a transpunerii acestei directive. DE altfel, susțin sursele citate, parlemntarilor PSD li s-a pus  în vedere să nu-și facă planuri de sărbători  psete  hotare, pentru că  s-ar putea  să fie  nevoie de ei.

Contraatacul lui Liviu Dragnea în Dosarul Tel Drum. Solicitare de urgență către DNA/ DOCUMENT

Planul celor de al PSD a  fost  însă complicat de proprii colegi, de UDMR, dar și de semnalele venite  dinspre Comisia Europeană. Dincolo de  dificultatea unei mobilizări eficiente a propriilor aleși imediat după Crăciun. social-democrații din comisie s-au trezit  cu un nou val de  amendemente  depuse pe  directivă, atât din partea Opoziției, dar și a propriilor parlamentari,  precum Cătălin Rădulescu, Șerban  Nicolae și alții care a îngreunat  procedura   rapidă de dezbatare și a anulat tempo-ul  rapid  pe care  Iordache miza să-l impună în comisie.

Mai mult,  UDMR, prin Marton Arpad, a dat semnale clare că nu va  susține o modificare radicală a  procedurilor de anchetă penală  așa cum sperau cei dea la PSD și ALDE, și că ar prefera mai degrabă să meargă pe o linie mai moderată,  mai apropiată de linia pe care Uniunea  a  îmbrățișat-o deja prin  proiectul propriu pe această  directivă care  a trecut de Senat. Acest lucru s-a văzut și ieri, când s-a pus în dezbatere  modul în care ar trebui transpusă prezumția e  nevinovăție în  procedura de informare publică  pe dosaree penale aflate  în lucru. de altfel pe această temă a fost  înregistrat și singurul consens cu  reprezentanții Opoziției, care au fost de acord  să susțină amendamentul  formulat de Marton Arpad și nu cel  susținut de PSD-ALDE prin care se interzicea  până și  cea mai  elementară formă de informare publică în lipsa unei condamnări definitive.

"Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate'", sună noul amendament, mult mai soft decât varianta inițială cu care s-a venit.

În plus, anunțul  de ieri al Comisiei Europene de declanșare a procedurilor de suspendare a  dreptului de vot al Poloniiei în structurile de conducerea ale Uniunii Europene, ca o posibilă sancțiune pentru  modificările aduse de această țară sistemului propriu de justiție, a fost interpretat de către  conducerea PSD ca un semnal pentru temporizarea propriului plan de modificare  a  legilor privind  justiția și procedura penală.

Drept urmare,  vinri este de așteptat ca  măcar  unul din cele două proiecte de lege  preconizate  șă fie depus la  Senat, ca  primă cameră sesizată, urmând să fie dezbătut într-o sesiunea extraotdinară a Parlemtnului  în ianuarie. Social-democrații și-au făcut  calculele și susțin că această variantă de lucru le  oferă două luni până la 1 aprilie  anul viitor, termenul fixat de UE  pentru transpunerea  directivei, pentru a  vedea consumate toate  căile de atac la care ar putea  apela Opoziția și Președinția la CCR și elaborate normele de aplicare de către Guvern.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.