Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ploile însemnate provoacă numeroase pagube în Polinezia Franceza

polinezia franceza

Precipitaţii abundente s-au abătut luni asupra unei regiuni din Polinezia Franceză, inundând case, sedii comerciale şi drumuri, au anunţat autorităţile din acest teritoriu din Pacific, care au declarat starea de catastrofă naturală, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ploile abundente au provocat ieşirea din matcă a numeroase râuri, alunecări de teren şi căderi de copaci în arhipelagul Insulelor Leeward şi în cel al Insulelor Windward, cel mai populat, unde se află Tahiti şi Moorea.

Luni dimineaţă, serviciile de urgenţă au efectuat "circa o sută de intervenţii", potrivit Emiliei Havez, şefa de cabinet a înaltului comisariat al Republicii Franceze. Nu au fost raportate victime.

Guvernul local a emis un decret pentru declararea stării de catastrofă naturală, potrivit preşedintelui Polineziei Franceze, Moetai Brotherson, permiţând astfel "mobilizarea resurselor necesare (...), în special a resurselor financiare", a adăugat el.

"Precipitaţii abundente într-un interval scurt de timp" au afectat cele două arhipelaguri, a indicat Philippe Frayssine, director al Meteo-France Polynesie.

"Într-o vale de lângă Papeete s-au înregistrat 105 milimetri de ploaie în două ore (...). Aceasta înseamnă peste 100 de litri pe metru pătrat în două ore. Sunt cantităţi remarcabile", dar "nu excepţionale", a subliniat el.

Un nou episod de ploi abundente era aşteptat în cursul nopţii de luni spre marţi. Toate şcolile au fost închise pentru ziua de marţi.

Săptămâna trecută, o regiune din Polinezia a fost plasată în pre-alertă ciclonică din cauza depresiunii tropicale Nat. Fenomenul nu a provocat răniri sau pagube majore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.