Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL a pierdut 8% în 2 luni, PSD este #echipacastigatoare

partid grafic sondaj
În avalanșa de știri zilnice, între scandaluri locale sau evenimente internaționale, a trecut foarte ușor o informație cu adevărat excepțională. Conform celui mai urmărit și relevant site european, politico.eu, PNL se bucură astăzi de o intenție de vot de 18%.
Comparând acest scor cu sondajele publicate de institutele sociologice din România, care în luna iunie creditau PNL cu 26%, constatăm o scădere de 8 procente în ultimele 2 luni. Exact lunile în care lupta internă pentru congresul din 25 septembrie s-a întețit, dublată de probleme economice majore și de o surprinzătoare inadecvare a discursului liderilor din Modrogan și de la Palatul Victoria.
Cum spuneam, știrea a trecut ca informație, fără ca multe voci să tragă un semnal de alarmă principalului partid al coaliției guvernamentale. Nu-mi amintesc un efect sociologic de asemenea amploare în România postdecembristă, mai cu seamă că cercetările cantitative sunt caracterizate de o inerție destul de mare, contând mai degrabă tendințele, decât fotografiile de moment.
În medie, 4 procente pe lună nu a pierdut nici PDL, în urma tăierii salariilor în 2010. Sigur, nu consider că fenomenul se va accelera, PNL având fiefuri în multe județe, președinți de Consilii județene și peste o mie de primari. Deci votul organizatoric va împiedica, momentan, accelerarea acestei tendințe. Totuși, acest semnal statistic e dat mai degrabă de zona electoratului dorit de PNL, cel urban, care votează mai degrabă politic, în funcție de propriile evaluări și mai puțin în funcție de directiva edilului local.
Iată de ce constatăm eficacitatea jocului prudent al PSD. Am tot spus și scris în ultimul an faptul că, după cei 4 ani, 2017-2020, de instrumentalizare a urii față de actualul principal partid al opoziției, un discurs agresiv și vehement al liderilor din Kiseleff nu ar fi capacitat mulți alegători, ba dimpotrivă. De aceea, retorica decentă, axată pe teme economice și sociale, atacând contraperformanțele puterii, va repune formațiunea pe o tendință ascendentă stabilă.
Concluzia este că, văzând astăzi evoluțiile interne, #echipacâștigătoare a dlui. Cîțu ar putea avea o victorie a la Pyrrhus, mai ales dacă ne gândim că și decontul principal al guvernării va fi contabilizat, principal, tot de PNL. Ceea ce va face din PSD, cum spuneam în titlu, adevărata #echipacastigatoare în 2024.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.