Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL acuză PSD şi ALDE de blocarea în Senat a unui proiect de lege

razvan mironescu

Deputatul PNL Răzvan Mironescu susţine că PSD şi ALDE tergiversează fără nicio explicaţie dezbaterea la Senat în comisiile de specialitate a proiectului de lege privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"În ultimele două săptămâni asistăm la tergiversări din partea grupului PSD şi ALDE de la Senat care nu asigură cvorumul la două dintre comisiile care trebuie să dea raportul pe această lege, este vorba de comisia de strategie şi comisia de politică economică. (...) Proiectul de lege a trecut tacit la Camera Deputaţilor. Este pe raport la trei comisii din Senat. Cele două pe care le-am menţionat plus comisia juridică, care trebuie să dea un raport comun. Comisia juridică a dat, deja, un raport favorabil, mai trebuie cele două comisii să dea şi ele un raport", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Răzvan Mironescu, unul dintre iniţiatorii actului normativ.

Citeşte şi: Facebook anunţă MOBILIZAREA împotriva lui Gabriel Oprea. Oamenii ies în stradă!

Întrebat dacă PSD şi ALDE se opun proiectului, deputatul PNL a spus: "Nu explicit".

"Este greu să te opui unui asemenea proiect. (...) Este iniţiat de senatori şi deputaţi ai PNL, dar nu este un proiect politic. (...) Nu este o cosmetizare a instituţiei (...) nu este în esenţa filozofiei noastre liberale să facem lucruri de cosmetică electorală. Asta este o instituţie care trebuie să fie modificată radical. (...) De aceea, îmi este greu să înţeleg atitudinea colegilor de la PSD. Repet, nimeni nu şi-a exprimat public dezaprobarea sau criticile la acest proiect de lege", a spus Mironescu.

Citeşte şi: Putin îşi trimite mâna dreaptă să facă ordine în R.Moldova

El a completat că liberalii au manifestat deschidere, iniţiativei fiindu-i aduse mai multe amendamente, faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: Uciderea unui bărbat de culoare reaprinde TENSIUNILE rasiale. 12 poliţişti au fost RĂNIŢI (VIDEO)

Deputatul PNL a susţinut că proiectul de lege este unul important, având în vedere că "în momentul de faţă, ANPC nu-şi îndeplineşte rolul pe care îl are de a proteja consumatorii, de a-i informa şi de a-i pune la adăpost de capcanele unei oferte din ce în ce mai complexe de produse şi servicii de piaţă".

Citeşte şi: Raluca Prună, în război cu magistrații: Contraatacul ministrului Justiției

Mironescu a reamintit că principalele schimbări propuse prin proiectul de lege vizează trecerea ANPC în subordinea Parlamentului, iar conducerea va fi asigurată de un consiliu format din şapte specialişti selectaţi de comisiile reunite ale Legislativului.

"Specialiştii care vor fi aleşi în consiliul de conducere al ANPC nu trebuie să fie afiliaţi politic, preşedintele are rang de ministru şi este ordonator principal de credite. Sunt nominalizate clar atribuţiile şi competenţele de control ale ANPC, prin comisarii săi, precum şi relaţiile de colaborare cu celelalte autorităţi de control ale statului. Se accentuează şi se specifică detaliat condiţiile în care contravenţiile pot căpăta o latură agravantă prin repetare sau neconformare la decizii ale ANPC sau ale instanţelor de judecată şi se pot aplica majorări ale amenzilor, respectiv reduceri ale amenzilor în situaţia în care greşeala este recunoscută şi conformarea este voluntară", a adăugat liberalul.

Citeşte şi: Magistrații anunță 'cea mai amplă mişcare de după 2009'. Lista revendicărilor

Totodată, a spus el, se are în vedere alinierea grilei de salarizare la nivelul Consiliului Concurenţei şi abilitatea consiliului de conducere de a stabili organigrama instituţiei şi necesarul de posturi pentru structura centrală şi cele opt comisariate regionale.

"În momentul de faţă ANPC este instituţia care are printre cele mai scăzute grile de salarizare din rândul funcţionarilor publici", a completat liberalul, citat de agerpres.

Citeşte şi: SURPRIZĂ: Elena Udrea, studentă la teologie

În opinia sa, într-o primă fază, schema de personal a instituţiei ar trebui dublată, faţă de 500-600 de angajaţi cât are în prezent, pentru a creşte gradul de acoperire al ANPC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.