Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL București: Fuziune încheiată (ANALIZĂ)

pnl.ro
pnl sigla

Ieri au avut loc alegeri pentru desemnarea echipei care va conduce organizația PNL București pentru următorii patru ani. A fost ultima fază din procesul de alegeri de la nivelul Capitalei, după ce organizațiile sectoarelor și-au ales echipele de conducere. Mai jos găsiți câteva concluzii în urma acestor alegeri

Fuziunea, proces încheiat.

În acest moment, putem spune că în București s-a închis și procesul de fuziune dintre PNL și PDL. Acum, Bucureștiul are o conducere unică de sus până jos. Vechiul PDL și-a păstrat un singur sector. Anca Boagiu a reușit să își reconfirme mandatul și va conduce sectorul 2.

PNL va avea conducerea sectoarelor 1,3,4,5 și 6. Dacă ne uităm în urmă, la cum s-a desfășurat procesul de alegeri, putem spune că procesul de fuziune s-a închis în liniște, fără tensiuni. Nu au existat evenimente care să provoace tensiune între cele două tabere. La nivelul Bucureștiului, foștii pdl-iști vor avea a doua funcție ca greutate. Secretarul general va fi Hazem Kansou care provine din rândul PDL.

Închiderea procesului de fuziune este un pas important, mai ales că în urmă cu numai un an era greu să spui că acest lucru va fi posibil. Terminarea acestui proces greoi început acum aproape trei ani va duce, teoretic, la eliminarea unor tensiuni interne și construirea unei echipe funcționale.

Figuri noi

PNL a mers pe un mix: oameni aduși din afara partidului și oameni promovați din eșalonul doi de partid .

La nivelul organizației de București avem o infuzie de fețe noi. Se constată o promovare a eșaloanelor inferioare. Sectorul 1 a fost câștigat de avocatul Victor Picu, Sectorul 6 de fostul viceprimar-general. Cornel Pieptea. Cei doi au pătruns acum în primul eșalon de conducere, amândoi au mai degrabă un profil de tehnocrat. Au o experiență de câțiva ani în politică, fără a avea însă o notorietate prea mare. Pieptea s-a remarcat în perioada în care era Viceprimar-general și îl ataca pe Sorin Oprescu, acuzându-l de prost management.

La nivelul organizației de București, a fost ales Ciprian Ciucu, cunoscut pentru faptul că provine din rândul societății civile, adus în partid înaintea alegerilor locale și promovat pe lista de consilieri generali. O figură nouă în conducerea organizației de București este și Mirela Zivari, psiholog. A intrat în PNL anul trecut, a candidat la alegerile parlamentare.

Marius Vintilă, politolog, la doar 35 de ani ocupă funcția de prim-vicepreședinte. Are o experiență de 15 în interiorul PNL, a activat la organizația de tineret, a fost consilier general, a ocupat o funcție de conducere în filiala Sectorului 5.

Hazem Kansou ocupa cea mai grea funcție, cea de secretar general. Are 35 de ani și provine din rândul PDL. A fost promovat datorită calităților sale organizatorice, are o experiență politică de peste 10 ani, a fost secretarul general al organizației de tineret la nivel național.

Iată deci, că avem o garnitură de oameni noi pentru public, dar care au o experiență politică destul de mare.

Bușoi și echipa

Cristian Bușoi și-a asumat echipa de conducere, I-a prezentat pe fiecare în parte, a cerut delegaților să îi voteze pe cei enumerați mai sus. Acest lucru ne arată că a fost o formulă negociată și asumată de Bușoi. În acest moment, președintele PNL București are atât la nivelul sectoarelor cât și la nivelul conducerii municipale o echipă agreată. Este un lucru extrem de important, pentru că întotdeauna în organizația Bucureștiului nu se putea acționa unitar, din cauza luptei între președinții de sectoare și cei din conducerea municipală. Acum, organizația din București a PNL are toate premisele favorabile pentru o acțiune politică coerentă,sau mai degrabă, putem spune că Bușoi are toate pârghiile în mana sa.

Bușoi președinte

Alegerea lui Cristian Bușoi în funcția de președinte nu poate trece neobservată. Desigur, în online au început criticile cu privire la președintele PNL București. Principalele acuze: lider necarismatic, prezență foarte mare în studiourile Antenei 3, discurs moale la adresa PSD.

Da, Bușoi este un lider care nu provoacă emoție. Dacă stăm să analizăm scena politică, au fost doar trei lideri cu adevărat carismatici: Iliescu, Băsescu și, Crin Antonescu (acesta din urmă într-o măsură mult mai mică). Nici Victor Ponta nu era un lider mare cu o carismă puternică și totuși a reușit să ajungă primul în sondaje, la un moment dat. Și Bușoi este conștient de faptul că nu este un lider carismatic și asta se vede din discursul lui. Dacă se va axa pe lucrul în echipă, va promova oameni buni, va avea o acțiune politică coerentă, va profesionaliza partidul,va putea depăși încet, încet și handicapul pe care îl are.

În privința Antenei 3, ține doar de el să își dozeze aparițiile în acest studiou. Nu este obligat să renunțe cu totul, mai ales că un lider politic trebuie să comunice pe toate canalele și pentru toate segmentele de public. Desigur, aparițiile trebuie să fie mai consistente și în niciun caz să nu lase impresia că se duce acolo pentru a fi dojenit de moderatorii postului.

Discursul „moale” la adresa PSD- Discursul va trebui calibrat. Am văzut și secvențe mult prea dure, care nu îl prind pe Bușoi, de genul „Este beznă în mintea lui Gabi Firea”. Liderul PNL și partidul vor trebuie să facă opoziție activă, să combată și să vină cu soluții. Până la urmă opoziția trebuie să însemne în primul rând să arăți soluțiile tale și să convingi publicul de justețea demersului tău.

Bușoi are încă o doză mică de notorietate. Nu este nimic tragic în alegerea lui. Are un spațiu destul de mare de creștere. Pleacă cu handicapul carismei, dar poate să uzeze de alte mecanisme. Dacă va știi să își gestioneze cariera, va putea reuși. La acest moment, PNL atât poate oferi. Nici în celelalte partide nu sunt lideri carismatici. Nu cred că cineva poate numi la această oră 3 lideri carismatici în partidele din România. Este o schimbare de generații, greii politicii au plecat încet, încet, de bună voie sau forțați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.