Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contre în PNL între purtătorul de cuvânt și deputatul Pavel Popescu: România nu poate anunța expulzări în avans, ar fi ușor frivol

Facebook
Pavel Popescu

Deputatul PNL Pavel Popescu, preşedinte al comisiei de apărare, a fost contrazis din propriul partid, luni, după ce ceruse într-o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe, să precizeze de ce nu expulzează diplomaţii ruşi, pe modelul altor ţări NATO. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat pentru News.ro că Pavel Popescu poate interpela orice minister, însă e bine de ştiut că România nu se poate pronunţa în avans în legătură cu eventuale expulzări ale diplomaţilor ruşi şi că ele vor fi anunţate atunci când va fi cazul, pentru că ar fi uşor frivol să fie anunţate înainte, anunță news.ro.

”Colegul meu poate interpela orice minister însă e bine de ştiut că România nu se poate pronunţa în avans în legătură cu eventuale expulzări ale diplomaţilor ruşi. Ele vor fi anunţate atunci când va fi cazul, nu putem să le anunţăm înainte. Ar fi uşor frivol să faci asta”, a transmis Ionuţ Stroe, după iniţiativa liberalului Pavel Popescu.

Purtătorul de cuvânt al PNL arată că, ”la fel şi în legătură cu preocuparea dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României, motivul altor state de a expulza diplomaţi ruşi, aceste chestiuni se anunţă atunci când se petrec, dacă se petrec şi sunt investigate de instituţii specializate”.

”Este bine de ştiut şi că, în practica diplomatică, există un anumit tip de reciprocitate. Când expulzezi un diplomat te aştepţi să existe o reciprocitate de partea cealaltă", a mai explicat Stroe.

Pavel Popescu îi solicită ministrului de Externe, în interpelare, ”în vedere această situaţie critică, o situaţie care impune cele mai ferme măsuri pentru protejarea securităţii naţionale într-un context geopolitic sensibil şi dinamic, deopotrivă, să îi comunice răspunsul la aceste întrebări:

1) Care este motivul pentru care România nu urmează modelul ţărilor din alianţele politice şi militare din care facem parte, care au decis expulzarea diplomaţilor ruşi, o dată cu escaladarea conflictului militar din Ucraina, provocat şi întreţinut de către regimul de la Moscova?

2) Având în vedere faptul că ţări din vecinătatea noastră au decis ca, din raţiuni de securitate, să expulzeze diplomaţi ruşi, care ar fi probabilitatea ca ţara noastră să fie în afara acestor pericole (un exemplu ar fi tentativele de dezinformare cu privire la războiul din Ucraina, declanşat de către Rusia)?

3) În Strategia Naţională de Apărare a Ţării (2020 - 2024), la pagina 224 , sunt prevăzute următoarele aspecte cu privire la pericolul de pe flancul estic: ,,Potenţialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive şi agresivităţii Federaţiei Ruse din ultimii ani şi al perfecţionării instrumentarului hibrid pe care îl utilizează, reprezintă o preocupare majoră de securitate în context naţional”. Având în vedere faptul că Federaţia Rusă este recunoscută pentru perfecţionarea instrumentarului hibrid mai ales în timpul crizelor de securitate, fapt confirmat inclusiv de Strategia noastră de apărare, ce măsuri propune Ministerul Afacerilor Externe pentru a ameliora aceste riscuri?

4) Cum îşi propune Ministerul Afacerilor Externe combaterea riscurilor de securitate asociate războiului provocat de Rusia în Ucraina, materializat prin dezinformări din partea Ambasadei Rusiei la Bucureşti , dar şi o relaţie lipsită de onestitate în raport cu presa şi societatea civilă?

Pavel Popescu mai afirmă în document că, pentru a combate ”tacticile de dezinformare specifice războiului hibrid pe flancul estic, acţiunile politice ale reprezentanţilor statului român sunt definitorii pentru statutul României în regiune - ţară garantă a securităţii şi stabilităţii, care onorează principiile NATO”.

”Din nefericire, unii dintre reprezentanţii statului român nu înţeleg rolul important al acestora în ameliorarea efectelor crizei de securitate în care ne aflăm cu toţii - în acest sens, putem vedea vizita celor 4 parlamentari români la ambasadorul Rusiei la Bucureşti, care a avut loc în urmă cu câteva zile3 . Astfel de abordări nu ne fac cinste, contribuie la degradarea imaginii ţării în spaţiul internaţional, deci trebuie combătute cu fermitate, prin limitarea pârghiilor de influenţă ale Moscovei la Bucureşti până la eliminarea totală a acestora”, mai spune preşedintele comisiei de Apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.