Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL propune o prezență de 30% a femeilor pe listele electorale

PNL

Alina Gorghiu și PNL susțin legiferarea obligației partidelor de a pune un minim de 30% femei pe listele electorale. Deși membri ai Guvernului și ai Administrației Prezidențiale privesc ideea cu ochi buni, decizia finală rămâne la Parlament.

PNL a depus joi, 17 decembrie, în Parlament o lege a cotelor de gen care modifică Legea alegerilor locale și legea alegerilor parlamentare astfel încât listele de candidați să includă minim 30% femei.

Nu este clar în acest moment în ce măsură legea va obliga ca femeile să alterneze pe listă cu bărbații sau va fi permis ca ele să se afle în coada listei, pe locurile neeligibile.

În timpul unei dezbateri organizată la sediul Parlamentului Alina Gorghiu, co-președinte PNL,  a afirmat că l-a „tatonat” pe premierul dacian Cioloș, care s-a arătat deschis ideii. De asemenea, Simina Tănăsescu, consilier prezidențial, a salutat propunerea, informează Agerpres.

Și ministrul Justiției, Raluca Prună, susține ideea.

„Voi susține acest proiect atunci când punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Dacă tot există un consens politic în ceea ce privește promovarea acestei legi, sper ca președinții de partide, care toți sunt bărbați, cu excepția doamnei Alina Gorghiu, într-adevăr, să promoveze pe locuri eligibile femeile. Ideea nu este să avem pe o listă de 30 de persoane ultimele cinci persoane femei și am îndeplinit condiția formală din lege că au candidat, am respectat condițiile legii”, a declarat ea, citată de Agerpres.

Desigur, decizia finală rămâne la Parlament. Gorghiu a declarat ca în februarie vor reîncepe lucrările „Comisiei de cod electoral” și speră că atunci se vor face modificările. Ea s-a arătat optimistă că, dacă propunerea se adoptă, ea va putea fi aplicată din 2016, chiar dacă intre momentul promulgării și cel al aplicării va trece mai puțin de un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.