Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, reacție explozivă după decizia CCR în scandalul legilor justiției: 'Demonstrează falsitatea susţinerilor PSD-ALDE'

PNL

PNL susţine că decizia Curţii Constituţionale referitoare la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor confirmă luările de poziţie ale parlamentarilor liberali şi demonstrează "falsitatea" susţinerilor PSD - ALDE cu privire la soliditatea soluţiilor legislative propuse.

Într-un comunicat al PNL transmis marţi AGERPRES se precizează că decizia Curţii Constituţionale, urmare a sesizărilor depuse de PNL, conduce la revenirea în dezbaterea parlamentară a celui de-al doilea proiect care modifică Legile Justiţiei.

Citește și: Traian Băsescu devoalează PLANUL SECRET al lui Liviu Dragnea: Ce stă în spatele MUTĂRII ÎN FORȚĂ în care e implicat și SPP

"Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă luările de poziţie ale parlamentarilor PNL din cadrul dezbaterilor parlamentare, ignorate în mod sistematic de PSD şi ALDE. Totodată, deciziile CCR demonstrează o dată în plus falsitatea susţinerilor unor reprezentanţi ai PSD - ALDE, care au intoxicat opinia publică cu privire la soliditatea soluţiilor legislative propuse", menţionează sursa citată.

PNL adaugă că demersul său de a sesiza Curtea Constituţională încă din luna decembrie 2017 a făcut posibile, inclusiv prin sprijinul unor parlamentari ai partidului, alte acţiuni similare.

"Partidul Naţional Liberal va continua să folosească toate pârghiile parlamentare şi legale pe care le are la dispoziţie pentru a bloca atacul dat de actuala majoritate parlamentară PSD-ALDE-UDMR şi a celor certaţi cu legea pentru slăbirea independenţei justiţiei. În acest sens, în cadrul procedurilor parlamentare, PNL va milita pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia, chiar dacă acest demers a fost refuzat recent de Curtea Constituţională", mai menţionează sursa citată.

Potrivit liberalilor, consultarea Comisiei de la Veneţia reprezintă principala recomandare a Comisiei Europene din raportul MCV referitoare la modificarea Legilor Justiţiei, iar orice nou vot în Parlament va trebui dat abia după ce va fi existat un punct de vedere al acestui organism al Consiliului Europei.

PNL va contribui prin reprezentanţii săi la dezbaterea organizată în Parlamentul European pentru clarificarea principalelor aspecte care privesc modificarea legislaţiei din România în domeniul Justiţiei, mai arată sursa citată.

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, marţi, că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor este, în ansamblul său, constituţională în raport cu criticile formulate.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Plenul CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile mai multor articole din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi legea, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Citește și: Romașcanu, sfaturi explozive pentru Ivașcu, la predarea mandatului de ministru al Culturii: 'Munceşti atât cât vrei să munceşti la stat. Să ai psihic SOLID'

Conform aceleiaşi surse, Curtea a respins de asemenea, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate privind dispoziţiile art.I pct.77 (cu referire la art.52 alin.(3)), pct.108 (cu referire la art.62 alin.(12) şi (13)) şi pct.112 )(cu referire la art.623) din acelaşi act normativ.

Pe de altă parte, Plenul CCR a constatat că mai multe articole din actul normativ, precum şi sintagmele "comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţilor serviciilor de informaţii", "informare conformă", "precum şi procedurile judiciare", "ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite", "precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale, la solicitarea Ministerului Justiţiei", "nu îi sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la interdicţiile şi incompatibilităţile prevăzute la art.5 şi art.8" şi "funcţia de ministru al Justiţiei", sunt neconstituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.