Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL reacționează la scandalul pestei porcine! Acuzații GRAVE: 'Vorbim despre un act de trădare de țară'

Tolo.ro
Harta pestă porcină

Vicepreședintele PNL, deputatul Adrian Oros, de profesie medic veterinar, consideră că, în ceea ce privește pesta porcină africană, se poate vorbi de ”un act de trădare de țară”, iar prin acțiunile Guvernului PSD -ALDE se pune în pericol siguranța alimentară a României.

Potrivit unui comunicat al Adrian Oros transmis marți, acesta a adresat public o serie de întrebări la care ar trebui să răspundă Guvernul PSD-ALDE dar și Liviu Dragnea - Geronimo Brănescu - Petre Daea.

”Incompetența și interesele de la vârful Guvernului PSD-ALDE pun în pericol siguranța și securitatea alimentară a României. Adresez public zece întrebări la care Guvernul PSD-ALDE dar și Liviu Dragnea - Geronimo Brănescu - Petre Daea trebuie să răspundă după ce a compromis pentru mulți ani de-acum înainte creșterea porcului și industria de profil din România. În acest moment cred că vorbim, cu adevărat, despre un act de trădare de țară și despre acțiuni care pun în pericol siguranța și securitatea alimentară a României”, se arată în comunicat.

Durere imensă în sufletul colegilor de breaslă: 'Plecarea lui Dumitru Fărcaș, o pierdere imensă pentru folclorul românesc'

Adrian Oros, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice din Camera Deputaților, a întrebat Guvernul PSD-ALDE de ce nu s-a restricționat circulația animalelor, inclusiv a porcilor, în 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană și de ce, anul acesta, după apariția pestei, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, nu a dispus inspecții (examene clinice) în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare?

”În celelalte state UE aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar dacă nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate în acest sens din partea medicilor veterinari. Cred că focarele de boală puteau fi identificate din timp și pierderile ar fi fost mult diminuate”, se mai arată în comunicat.

DNA se afundă în scandalul delegărilor: Anca Jurma a pierdut o bună ocazie de a corecta greşelile

De asemenea, deputatul liberal a întrebat de ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor și de ce Centrul Național pentru Combaterea Bolilor a fot convocat abia în 28 iunie, deși primul focar de pestă porcină africană în Tulcea a apărut în 10 iunie, cu 18 zile înainte.

”De ce Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii iulie iar planul de eradicare al peste porcine africane a fost trimis la Monitorul Oficial abia în 6 august? De ce nu s-au procurat din 2017 mijloace de incinerare și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici, identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase, ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala?”, se mai arată în comunicatul lui Adrian Oros.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.