Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL va depune amendamente la buget pentru a asigura construcția autostrăzilor și a spitalelor regionale

ionel danca PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă a declarat, vineri, că amendamentele liberalilor la bugetului pentru 2019 au în vedere asigurarea finanțării pentru finalizarea unor autostrăzi și creșterea alocării pentru educație până la 5% din PIB, potrivit mediafax.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

„PNL va depune o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat care să repare aceste grave lacune de cunoștințe economice și să ducă la abandonarea cinismului acestei guvernări în ceea ce privește dezvoltarea României și nivelul de trai al românilor. PNL va susține amendamente care să-i asigure cu prioritate finanțarea proiectelor de construcție a spitalelor regionale: Iași, Cluj, Craiova, finanțarea lucrărilor necesare, a studiilor și a demarării lucrărilor necesare pentru proiectele de autostradă, autostrada Unirii, Târgu Mureș și Iași, Sibiu-Pitești, Comarnic-Brașov și centura Capitalei, creșterea alocării în PIB pentru educație până la 5% din PIB, pentru finanțarea burselor profesionale pentru învățământul dual, after-school în școli și masă diversificată pentru elevi”, a declarat Ionel Dancă, vineri, într-o conferință de presă.

Unul dintre amendamentele PNL vizează finanțarea cheltuielilor din domeniul asistenței sociale. Dancă a explicat că pensiile sunt tăiate cu o treime datorită neaplicării acestei formule.

"Pentru administrația locală PNL va înainta un amendament pentru finanțarea cheltuielilor cu asistența socială în proporție de 90% de la bugetul de stat și înființarea unui fond special pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene pentru unitățile administrativ-teritoriale. De asemenea, vom solicita aplicarea formulei de indexare a pensiilor pentru anul 2019, așa cum este ea prevăzută în legea care se află în vigoare, respectiv cu sută la sută din rata inflației și jumătate din rata de creștere a salariului mediu brut pe țară, respectiv cu 9% pentru 2019 și nu cu 15% așa cum au propus cei de la PSD și ALDE începând cu septembrie. Prin neaplicarea acestor formule, pensile românilor sunt tăiate în acest an cu aproximativ o treime din drepturile care le erau cuvenite. De asemenea, Partidul Național Liberal va susține creșterea contribuției la pilonul doi de pensii la 5% din salariul brut în 2019 și 6% în 2020", a adăugat liberalul.

Ministerul Finanțelor a pus, joi, pe site în dezbatere publică, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 5,5% și un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situația macroeconomică. De asemenea, rata anuală a inflației luată în calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cât prognozează pentru finele acestui an Banca Națională a României.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabilește la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 254,1 miliarde de lei credite de angajament și în sumă de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

Proiectul de buget nu va fi adoptat în această săptămână, au declarat  surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Executivul se va reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a definitiva şi adopta proiectul de buget de stat pe acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.