Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL vine cu soluții după ce a abrogat recursul compensatoriu: Deținuții, obligați să muncească pentru a li se reduce pedeapsa

hotnews.ro
Florin  Roman

Liderul deputaților PNL Florin Roman a depus o initiativa legislativă, prin care persoanele condamnate au dreptul, dar și obligația de a munci in acord cu calificarea lor profesionala, in condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate.

Liberalul a argumentat în expunerea de motive că persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci și obligația de a presta o munca, pentru cei apți, dacă doresc sa beneficieze de liberare condiționata mai timpurie.

„Articolul 78 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ Art. 78: Dreptul la muncă

(1) Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora.

(2) Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităților de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deținuți.”, se arată în proiectul de lege.

In paralel, proiectul legislativ inițiat de liderul deputaților PNL prevede dreptul și obligația persoanelor condamnate sa participe la cursurile invatamantului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesionala.

„Articolul 79 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 79: Dreptul la învăţământ

(1) Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a urma cursurile învățământului general obligatoriu, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ţinându-se cont de nevoile prioritare de intervenţie identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare şi de măsurile de siguranță aplicate.

(2) Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru organizarea și desfășurarea cursurilor învățământului general obligatoriu”, potrivit sursei citate.

Florin Roman a atras atenția că din cei peste 20.000 de deținuți aflați in penitenciare, circa 15000 sunt apți de munca.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.