Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL vrea să revoluționeze relația dintre bănci și clienți

sigla noua pnl

Deputații liberali au inițiat un proiect de lege privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, astfel încât atunci când o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul care a fost ipotecat în favoarea băncii.

'Ca atare, în momentul când apare criza contractului, sa existe posibilitatea rapida, ducându-te la notar. Nu mai poti plati creditul, anunti banca si se transfera pur si simplu prin acest procedeu de dare în plata proprietatea bunului imobil în favoarea institutiei financiar-bancare si în acest moment persoana fizica este eliberata de orice datorie', a precizat deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii, la o conferință de presa pe aceasta temă.

Potrivit acestuia, proiectul nu este nici împotriva Legii insolventei persoanei fizice, adoptata miercuri, nu este nici împotriva bancilor, ci este în favoarea celor doua parti.

'Acest proiect de lege este în favoarea atât a persoanelor fizice, cât si în favoarea bancilor. A persoanelor fizice, pentru ca se elibereaza rapid de aceasta datorie, iar în favoarea bancilor este pentru ca bancile pot introduce rapid în circuitul civil aceste imobile, fara sa mai fie nevoie sa constituie provizioane pentru sumele respective', a sustinut deputatul liberal, mentionând ca, astazi, în cele mai multe situatii, din cauza crizei imobiliare, valoarea imobilului care a fost ipotecat la banca nu mai acopera valoarea creditului.

El a adaugat ca, în aceasta situatie, banca executa persoana fizica, suma pe care o încaseaza în urma executarii silite nu acopera valoarea creditului, ca atare, se îndreapta, conform unui articol din Codul civil care priveste raspunderea nelimitata, si catre alte bunuri ale persoanei respective - bunuri imobile, venituri s.a.m.d.

'În documentare am tinut cont de o directiva europeana (...) în acest sens. De asemenea, indiferent de pozitia pe care ar avea-o bancile pe acest subiect, pozitia PNL este una foarte ferma, noi trebuie sa protejam atât clientul, cât si bancile. Introducerea rapida în circuitul civil a acestor imobile nu face decât sa elibereze debitorul', a mai spus Zamfir, potrivit Agerpres.

La rândul sau, avocatul Gheorghe Piperea a declarat ca este o lege din domeniul protectiei consumatorilor aflati în situatie de supraîndatorare si se înscrie, deopotriva, în 'trendul' jurisprudentei Curtii de Justitie a UE si cel al directivelor UE cu privire la acest domeniu de reglementare.

'Aceasta lege încearca sa reintroduca echilibrul si echitatea în contract, în sensul ca daca omul nu mai are cum sa-si plateasca aceasta datorie, are dreptul sa ofere transferul dreptului de proprietate pe casa respectiva catre banca, urmând sa-si asigure dreptul la o locuinta familiala, eventual cu chirie, sau printr-un credit care în momentul de fata poate sa fie accesat în conditii cât mai bune', a precizat Piperea.

El a adaugat legea protejeaza si cash-ul bancii, pentru ca în momentul de fata sistemul bancar românesc sufera de o problema 'extrem de dura', aceea a creditelor neperformante.

Piperea a mentionat ca de acest proiect ar putea beneficia în jur de 200.000 de persoane.

'Marea diferenta între aceasta reglementare, care nu este o inventie, este o solutie din directiva de anul trecut de la UE, si Legea insolventei este ca, daca în cazul insolventei trebuie sa porti pe frunte stigmatul insolvent, care înseamna o gramada de consecinte neplacute, în cazul acesta nu porti niciun fel de stigmat. Singurul lucru pe care îl pierzi este locuinta. Dar locuinta oricum o pierzi. Important este ca, dupa ce ti-ai pierdut locuinta, s-au sters toate celelalte datorii, redevii cetatean normal, este o noua sansa pe care o ai si în calitate de cetatean normal, daca va fi necesar, te poti împrumuta pentru a-ti cumpara un alt apartament. Dar, de data asta, care sa fie conform cu veniturile tale sau îti iei un apartament cu chirie, o chirie pe care o poti suporta', a explicat Piperea.

Potrivit initiatorului, proiectul a fost depus la Camera Deputatilor, este semnat de 156 de parlamentari din toate partidele politice si urmeaza sa intre în circuitul procedural.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.