Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poetul rus Lev Rubinstein, disident sovietic și critic al Kremlinului, a încetat din viaţă, după ce a fost lovit de o mașină la Moscova

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Poetul rus Lev Rubinstein, personalitate a disidenţei sovietice şi critic al Kremlinului, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 76 de ani, a anunţat fiica sa, la şase zile după ce a fost lovit de o maşină la Moscova şi spitalizat în stare gravă, transmite AFP.

"Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi", a scris Maria Rubinstein pe blogul său de pe Live Journal, un anunţ preluat de media ruse.

Lev Rubinstein, a cărui operă a fost lăudată în Rusia, dar şi în Occident, a fost lovit de o maşină, la data de 8 ianuarie, în timp ce traversa o stradă din capitală, el fiind internat ulterior în stare gravă.

Într-un comunicat, Departamentul de Transporturi din Moscova a declarat că şoferul nu a încetinit la trecerea de pietoni şi l-a lovit pe poet, precizând că, potrivit informaţiilor preliminare, proprietarul maşinii a fost implicat în 19 încălcări ale codului rutier în ultimele 12 luni.

Născut în 1947 la Moscova, bibliotecar de formaţie, Lev Rubinstein a fost una dintre personalităţile scenei literare underground sovietice din anii 1970 şi 1980, o "nouă avangardă" care se dorea a fi inventivă şi insolentă.

În anii 1970, a fost considerat unul dintre fondatorii mişcării "conceptualiste" moscovite, care lua în derâdere doctrina oficială a realismului socialist pe care şi-a propus să o contracareze.

Ataşat de ritm, Lev Rubinstein a creat un gen separat, "text pe fişă", atât în poezie, cât şi în teatru - poetul citea cu voce tare pe scenă scurte propoziţii scrise pe cartonaşe perforate.

Practica, inspirată din viaţa sa de zi cu zi ca bibliotecar şi cu referire la birocraţia sinistră a epocii sovietice, era o combinaţie de interpretare, comedie absurdă şi improvizaţie, având la bază ideea de a combate amorţeala sovietismului.

După destrămarea URSS, notorietatea lui Rubinstein a crescut în Rusia. El a fost publicat de edituri de renume şi a lucrat, de asemenea, ca jurnalist. A fost invitat la festivaluri internaţionale de poezie, iar operele sale au fost traduse în mai multe limbi.

În acelaşi timp, poetul nu şi-a ascuns opiniile ostile regimului lui Putin, denunţând represiunea politică şi încălcările drepturilor omului şi participând la manifestaţii ale opoziţiei.

În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, Lev Rubinstein a semnat o scrisoare deschisă în care a criticat atacul extins asupra Ucrainei al armatei ruse descriindu-l drept un "război criminal" şi a criticat "minciunile" Kremlinului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.