Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia din Marea Britanie cenzurează un raport în dosarul 'Partygate'

en.wikipedia.org
downing street 10

Poliţia britanică a cerut vineri eliminarea unor elemente cheie din raportul înaltei funcţionare Sue Gray despre petrecerile din Downing Street 10, reşedinţa premierului Regatului Unit, transmite AFP.

Publicul, presa şi politicienii aşteaptă de câteva zile publicarea raportului despre încălcarea interdicţiilor menite să combată epidemia de coronavirus, în 2020 şi 2021. Se ştie deja că sunt vizate mai multe petreceri - în grădină, cu ocazia unor pensionări sau de Crăciun.

Citește și: Scandalul Partygate continuă în Marea Britanie: Premierul Boris Johnson are în vedere măsuri pentru a-şi întări poziţia

Poliţia, care a fost criticată pentru reacţia întârziată la dezvăluirile care îi periclitează funcţia prim-ministrului Boris Johnson, şi-a început propria anchetă abia marţi. În schimb, oamenii legii au modificat, potrivit presei, calendarul raportului Gray, potrivit Agerpres.ro.

Un scurt comunicat al poliţiei arăta vineri că "privitor la evenimentele care fac obiectul unei anchete a Met (poliţia metropolitană londoneză - n. red.), am cerut să nu se facă decât un minimum de referiri în raportul Cabinet Office". Este vorba despre organizaţia interministerială căreia îi sunt subordonate activităţile desfăşurate de Gray. "Met nu a cerut nicio limitare referitoare la alte evenimente din raport sau amânarea raportului, dar sunt în curs contacte cu Cabinet Office, în special privind conţinutul raportului, pentru a evita afectarea în orice fel a anchetei noastre", precizează comunicatul.

Aşadar, raportul ar putea fi în bună măsură atenuat şi lipsit de concluziile despre evenimentele considerate de poliţie cele mai susceptibile de încălcări ale măsurilor de izolare. O alternativă ar fi aflarea adevărului abia la încheierea anchetei poliţiei, care ar putea dura câteva luni.

Partidele de opoziţie au reacţionat imediat, cerând publicarea integrală a rezultatelor anchetei guvernamentale interne, aşa cum a promis de mai multe ori Johnson.

Ian Blackford, liderul Partidului Naţional Scoţia (SNP) a criticat într-un mesaj pe Twitter "ceea ce seamănă tot mai mult cu o disimulare a adevărului".

Şi familiile unora din victimele coronavirusului sunt indignate. Fran Hall, purtătoarea de cuvânt a unei asociaţii pentru justiţie a familiilor îndoliate de COVID-19, consideră că poliţia "a înşelat încrederea publicului, mai întâi refuzând să ancheteze aceste încălcări flagrante ale legii, iar acum cerând ca o altă anchetă să ascundă cele mai grave ilegalităţi care au avut loc în Downing Street".

Apelurile la demisia lui Johnson sunt tot mai numeroase, inclusiv în cadrul majorităţii guvernamentale conservatoare. Unii deputaţi din formaţiunea premierului aşteaptă publicarea raportului pentru a lansa o tentativă de răsturnare a premierului şi de la conducerea Partidului Conservator.

Guvernul a negat orice intervenţie. Intervievat de ITV, secretarul de stat pentru tehnologie Chris Philp a afirmat că executivul nu are nicio influenţă asupra modului în care Sue Gray şi poliţia îşi desfăşoară rapoartele şi ancheta. El a insistat asupra "independenţei totale" a acestora.

Unii comentatori politici apreciază însă că poziţia Met îi convine însă perfect lui Johnson, care câştigă astfel timp pentru tentativele de a-i convinge pe cei mai rebeli dintre deputaţi şi a-şi salva astfel poziţia. Ziarul The Times afirmă că premierul are în vedere mai multe măsuri în acest sens, inclusiv una care ar afecta finanţele publice: suspendarea majorării deja anunţate a contribuţiilor sociale, în contextul inflaţiei care scade puterea de cumpărare a britanicilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.