Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politica de rotare a cadrelor și atelierele de încălţăminte

icr

De cele mai multe ori, românii se conduc dupa zicala: "Să moară și capra vecinului". Puține sunt momentele de unitate sau solidaritate pentru o idee sau un om. Unul dintre acestea are loc chiar acum, nu neaparat "sub ochii nostri" pentru că, nu-i așa? "cultura nu aduce audiență". Acest moment a fost intitulat generic de Dan Mircea Cipariu : "O solidaritate numită Radu Boroianu". Sute de oameni de cultură s-au mobilizat în ultimele două zile și susțin continuarea mandatului lui Radu Boroianu la conducerea Institutului Cultural Român. Unii dintre ei au trimis presei scrisori deschise adresate fie Președintelui României, fie premierului, fie Președinților celor două Camere ale Parlamentului.

"Ca semn de prețuire și solidaritate față de  emulația artistică creata de domnul Radu Boroianu, președintele ICR,

mă alătur personalităților culturale care susțin menținerea sa în această funcție.

Sperând că acest demers comun să dea susținerea necesară omului de cultură atât de necesar consolidarii imaginii

culturii românești pe plan internațional, transmit ICR-ului și domnului Boroianu gândurile mele bune.", declară Ștefan Râmniceanu, unul dintre cei mai mari artiști plastici contemporani, într-un mesaj trimis biroului de presă al ICR.

La Paris s-a desfășurat în aceste zile Salonul Cărții. Standul României, organizat, administrat și promovat de ICR s-a situat pe primul loc în topul celor mai frumoase standuri. De asemenea, toate evenimentele, dezbaterile și lansările de carte de la standul României au fost în prim planul presei și vizitatorilor. În acest context, renumitul scriitor și dizident anticomunist, Virgil Tănase a trimis o scrisoare deschisă în care face și o paralelă între ceea ce a reușit România prin ICR anul acesta la Salonul Cartii și fiasco-ul din 2013,  cu implicații politice și un buget imens:

 

"Domnului Sorin Grindeanu, prim ministru

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului

Domnului Teodor Viorel Meleşcanu, ministru de externe

 

Dragi prieteni şi camarazi,

Aflu cu îngrijorare şi cu sentimentul unei profunde decepţii că se preconizează schimbarea preşedintelui Institutului cultural român. Pentru a mă fi zbătut timp de 40 de ani, cu oarecare succese, pentru afirmarea culturii române în Franţa, de unul singur înainte de 1989 şi, timp de opt ani, cu mijloce instituţionale, ca director al Centrului cultural (devenit apoi Institut) de la Paris, această iniţiativă, mi se pare neavenită.

Survenind după alte schimbări, o asemenea măsură dă senzaţia că autoritatea politică vrea să dea o orientare partizană figurii culturale pe care o dă România în străintate. Ceea ce va naşte imediat suspiciunea că diplomaţia culturală, care este a statului, devine o propagandă de partid. Discreditul care va lovi fără doar şi poate partidul care ia asemenea iniţiative se va răsfrânge asupra statului şi-n ultimă instanţă asupra artei şi literaturii noastre care, înfăţişate în străinătate, nu vor mai apărea, pe drept sau pe nedrept, ca o expresie culturală a ţării. Parţialitatea de care vor fi suspectate va reduce considerabil eficacitatea eforturilor noastre – şi vă reamintesc ce fiasco a fost prezenţa României ca ţară invitată la Salonul de carte de la Paris, când din motive diverse un fapt cultural a fost deturnat politic nu în folosul ţării, ceea ce e legitim, ci al unei facţiuni.

Nu e un secret pentru cei care cunosc mecanismele acestei discipline, că diplomaţia culturală presupune în primul rând continuitate şi apoi neutralitate.

Cu Radu Boroianu, ICR-ul a obţinut o viteză de croazieră de care ne bucuram cu toţii, cei câţiva care mai credem că numai cultura dă identitate unei ţări şi justifică existenţa unui popor într-o lume în care, banii neavând miros, economia distruge făpturile naţionale şi, prin uniformizare, ucide tot ce e omenesc, oferindu-ne o libertate de cadavre. Om de cultură, diplomat şi cu însuşiri de administrator (dar nefiind un „manager” care prin însăşi profesia lui trasformă cultura în marfă – a se vedea dezastrul produs la Paris de prezenţa în fruntea Institutului cultural de aici a unui „manager cultural”), Radu Boroianu întruneşte calităţile rar întâlnire împreună care au dat ICR-ului eficacitatea dorită.

Diplomaţia culturală fiind o „artă a fineţii” şi nu o meserie care se învaţă ca ciubotăria, sunt convins că profitul culturii noastre va fi mult mai important dacă s-ar prefera, în acest domeniu, continuitatea unei politici de rotare a cadrelor care nu-şi are rost decât atunci când este aplicată atelierelor de încălţăminte – şi încă !

Cu sentimente pline de atenţia cuvenită, al dumneavoastră

Virgil Tanase

Paris"

 

Alte nume importante ale culturii române care au vrut să se alature demersului inițiat acum 2 zile de 6 personalitati marcante ale culturii universale, sunt Acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universitatii Babes-Bolyiai din Cluj-Napoca, Eugrn Simion, Maya Simionescu, Maya Morgenstern, Marina si Marius Sala, dar si Michel Gavaza, presedintele asociatiei

Soleil de l’Est:

"Am gasit pe Internet astazi, si citit cu mare atentie, scrisoarea de sustinere a d-lui Radu Boroianu, presedintele ICR, din partea unui grup de oameni de cultura români : Basarab Nicolescu, Matei Visniec,  George Banu, Dumitru Tepeneag, Dinu Flamând, Constantin Chiriac.

Ca reprezentant legal al asociatiei culturale internationale Soleil de l’Est, creata în anul 1994,  si a grupului de artisti pictori din cadrul asociatiei, manifestam o puternica si totala

adeziune principiilor enuntate în scrisoarea distinselor personalitati, mentionate aici mai sus. La rândul meu aduc câteva precizari :

Dl Boroianu, a sustinut în permanenta arta si cultura româna, în ideea ca acest important patrimoniu român, sa fie cât mai cunoscut în lumea larga, si îndeosebi în tarile UE, si în mod particular în Franta, tara care a dat lumii extraordinare personalitati, în toate domeniile culturii, îndeosebi în pictura. Impresionistii si fovistii s-au facut remarcati mai întâi în Franta.

In acest context, în ce priveste Soleil de l’Est, mesager al picturii contemporane române în Franta si UE, am gasit întotdeauna o importanta sustinere si pasiune, de a prezenta lucrarile pictorilor români din colectia asociatiei (peste 1.000 lucrari), în atentia publicului erudit din Franta, Belgia, Olanda, Austria, Slovacia si România, prin organizarea de numeroase expozitii de pictura, prin filialele ICR din aceste tari.

Anul 2015, ne-a facut sa vibram la ICR Bucuresti, coarda francofoniei, în  plina ascensiune în cercurile culturale din UE. Cu ocazia lansarii albumului de arta « Soleil de l’Est vingt ans d’activité », în paralel cu expozitia pictorilor prezentati în acest volum, în prezenta d-nei Chantal Moreno, director al Organizatiei Internationale a Francofoniei, biroul din Bucuresti, la deschiderea manifestarii culturale, dl Boroianu, ca si gazda perfecta, a rostit alocutiunea dumisale într-o perfecta exprimare în limba lui Molière. Bravo si felicitari pentru acest distins gest de politete si amabilitate. Oamenii mari se fac cunoscuti îndeosebi prin gesturile lor.

Soleil de l’Est si pictorii aderenti, aducem sustinerea noastra în favoarea d-lui Borioanu, si asiguram ICR ca prin experienta si potentialul ce-l avem, vom prezenta în continuare pe diferite simeze UE, pictura contemporana româna.", afirmă Gavaza în scrisoarea sa trimisă presei si autorităților.

Toate aceste au loc în săptămâna în care Senatul ar trebui să decidă întreruperea mandatului actualei conduceri și numirea unei alteia noi, pe baze politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.