Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicienii italieni vânează voturi alimentând rasismul împotriva românilor

romani in italia

Când oamenii se gândesc la rasism şi xenofobie în Italia, ceea ce le vine în minte este de obicei prejudecata faţă de arabi, africani şi alte minorităţi uşor identificabile. Însă românii au devenit una din ţintele principale ale abuzului xenofob în Peninsulă, în pofida faptului că cele două state sunt amândouă membre ale Uniunii Europene şi au culturi şi limbi similare, notează cotidianul Washington Post, într-o corespondenţă din Italia, pe marginea unui comentariu postat pe Facebook de un politician al Mişcării 5 Stele (M5S), transmite şi agerpres.

Un exemplu marcant al unor astfel de prejudecăţi, scrie cotidianul american, este cel întâmplat în aprilie, când un politician italian proeminent a acuzat în mod fals România că îşi exportă aproape jumătate din infractori în Italia, situaţie pentru care este considerată responsabilă Uniunea Europeană.

TRAGEDIE pe şosea. 27 de oameni au murit într-un grav accident rutier - FOTO

'Italia a importat 40% dintre infractori din România. În vreme ce România importă din Italia firmele şi capitalul nostru. Ce înţelegere uimitoare este UE!', a scris Luigi Di Maio, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor (camera legislativă inferioară) şi unul din reprezentanţii de marcă ai Mişcării 5 Stele, într-o postare controversată pe Facebook.

Conform cifrelor oficiale, în Italia trăiesc 1,3 milioane de români, cel mai numeros grup de imigranţi, reprezentând 22% din totalul acestora.

Comentariul antiromânesc al lui Di Maio este lipsit de fundament, remarcă Washington Post, precizând că, în realitate, aşa după cum a documentat bloggerul Luca Sofri, Di Maio a distorsionat statisticile prezentate în 2009 de ministrul român al justiţiei de atunci, care arătau că 40% dintre infractorii fugari căutaţi de autorităţile române se ascundeau în Italia.

Acuzaţiile se potrivesc însă cu prejudecăţile larg răspândite în Italia împotriva imigranţilor din Europa de Est. Iar acest resentiment, care este tot mai legat de opoziţia faţă de Uniunea Europeană, a devenit o problemă foarte sensibilă în politica italiană. Cotidianul conservator Il Giornale, de obicei critic faţă de M5S, l-a lăudat pe Di Maio pentru că 'a spus adevărul, de data asta'.

Franţa: Marine Le Pen se suspendă de la conducerea Frontului Naţional şi declară că va câştiga

Di Maio este candidatul probabil al Mişcării 5 Stele la funcţia de şef al guvernului la viitoarele alegeri legislative, a căror scadenţă este în 2018, dar care ar putea avea loc anticipat. M5S conduce în sondaje, devansând Partidul Democrat, aflat la guvernare.

Manlio Di Stefano, membru din partea M5S în comisia pentru afaceri externe, autorizat să vorbească în numele mişcării, a precizat, într-un e-mail trimis cotidianului Washington Post, că afirmaţia lui Di Maio nu 'exclude [bunele] relaţii cu populaţia românească, în particular cu cei care trăiesc în Italia'.

Di Stefano a mai spus că partidul său sprijină ideea că 'fiecare cetăţean al UE este liber să vină în Italia, fie pentru turism sau la muncă, atât timp cât respectă sistemul legal naţional'.

Liga Nordului, un partid xenofob de extremă dreapta, face campanie de mulţi ani împotriva românilor. Însă Mişcarea 5 Stele, care a promis să convoace un referendum pe tema ieşirii din zona euro (chiar dacă nu şi din UE) a recurs numai ocazional la o retorică făţiş xenofobă. Faptul că partidul face acum o ţintă din români poate semnala cât de interdependente au devenit sentimentele antiimigranţi şi anti-UE.

SCANDAL la Budapesta! Mesaj DUR către Orban: 'Lăsaţi-ne, naibii, în pace'

Nu ar fi însă prima dată când euroscepticii îşi cresc popularitatea prin alimentarea resentimentelor împotriva imigranţilor est-europeni.

'Oamenii tind să uite că, în 2005, referendumul pentru Constituţia europeană a fost respins în Franţa din cauza isteriei legate de 'instalatorul polonez'', a explicat Anna Zafesova, jurnalistă rusă care trăieşte la Milano şi lucrează pentru La Stampa, referindu-se la stereotipul potrivit căruia est-europenii ar fura locurile de muncă cu salarii mici. Iar înaintea referendumului pentru Brexit de anul trecut, tabăra Leave a fost de asemenea alimentată de avertismente legate de imigranţi români şi bulgari, adaugă Washington Post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.