Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politizarea BNR pune în mare pericol economia României

image1

Cum a fost posibil?

Pe de o parte, prin încălcarea procedurilor parlamentare. Vineri, la orele 14.00 s-a închis procedura de depunere a candidaturilor la Comisia de Buget-Finanțe. Am cerut această listă de candidaturi și domnul Liviu Voinea nu avea dosarul depus. Luni, la audierile comisiilor reunite de buget-finanțe, într-un blat total al majorității parlamentare, apar domnii Voinea și Gherghina. Pe de altă parte, prin blocarea procedurilor de audiere în cadrul cărora nu ne-a fost permisă intervenția decât în cazul guvernatorului Mugur Isărescu, sub argumentul presiunii timpului. Toți ceilalți au trecut prin Parlament ca gâștele prin apă, având ca singură justificare profesională serviciile aduse PSD și lui Victor Ponta.

Efecte majore:

1) Politizarea BNR are impact negativ asupra economiei românești și duce la creșterea instabilității piețelor financiare. PSD preia în mod nelegitim controlul monedei și al economiei românești. În loc să își păstreze independența, BNR este sub asaltul intereselor Guvernului, care a ajuns cu mâna la fundul sacului cu bani publici, deși a introdus, cu nemiluita, taxe și impozite noi și majorate. Înlocuirea experților BNR cu competențe dovedite și cu multă experiență în politica monetară, așa cum este Cristian Popa, cu politruci care saltă dintr-o funcție publică în alta doar pentru a-și servi propriile interese, transmite un semnal puternic de neîncredere și îngrijorări mari, justificate, în piața financiară. Premierului Ponta nu îi este suficient că a făcut praf toate companiile de stat prin numirile politice din consiliile de administrație. Acum, și-a mutat interesul pe principalele instituții financiare și de control: BNR, ASF și Curtea de Conturi, prin votul dat de Parlamentul României.

2) Prin PSD-izarea BNR, Guvernul României a încălcat criteriul juridic al independenței Băncii Centrale pentru aderarea la zona euro. Nu doar că nu sunt respectate recomandările Comisiei Europene din Raportul asupra Convergenței (pagina 131) care cere de mai bine de doi ani modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel încât să fie inclusă expres mențiunea clară că “Guvernul nu va căuta să influențeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR”, ci, mai grav, își trimite doi emisari direct în conducerea BNR.

Vă reamintesc că România a ratat intrarea în UE în anul 2004 alături de alte 8 state centrale și est europene din cauza PSD. Am intrat abia în anul 2007, cu un guvern de dreapta în fruntea țării, format din PNL și PDL, care a punctat reformele necesare. Tot din cauza PSD România întârzie acum intrarea în zona monetară europeană din care fac parte deja 18 state europene și a 19-a, Lituania, se pregătește să adere la începutul anului 2015. De doi ani de zile Guvernul și majoritatea parlamentară nu au făcut nimic pentru a completa și corela legea de funcționare a BNR cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile BCE, așa cum recomandă rapoartele de convergență din anii 2012 și 2014 dedicate României. Va trebui să avem, din nou, un guvern responsabil de dreapta pentru aderarea la zona euro, după ce PDL și PNL probează prin lege și prin fapte că nu vor influența politic deciziile băncii centrale.

O mai mare independență acordată băncilor centrale înseamnă o creștere proporțională în transparență și în responsabilitate față de publicul larg. Transparența permite piețelor financiare să înțeleagă cum va reacționa Banca Centrală într-o anumită situație și astfel investitorii își vor putea forma așteptări rezonabile cu privire la viitorul politicii monetare. Politizarea însă derutează investitorii. Transparența și responsabilitatea sunt esențiale pentru eficiența politicii monetare și pentru creșterea economică, într-o economie de piață. Românii însă nu mai trăiesc într-o economie de piață, ci în economia socialistă a PSD, unde totul este coordonat de la centru.

Politizarea fără precedent a BNR pune în mare pericol economia României. Îmi este teamă că Victor Ponta vrea să își acopere incompetența prin emitere de monedă ceea ce ar fi o catastrofă pentru țară. PDL analizează posibilitatea de a sesiza autoritățile europene privind intervenția politică fără precedent a Guvernului Ponta în politicile monetare naționale prin trimiterea a doi dintre membrii săi direct în Consiliul de Administrație al BNR.

image1

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.