Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia a importat o cantitate uriasă de gaze naturale lichefiate în 2022. Ce alternative a găsit pentru înlocuirea gazului rusesc

panorama.ro
gaze lichefiate GNL

Polonia a primit anul trecut un număr și un volum record de transporturi de gaze naturale lichefiate (GNL), pe măsură ce a căutat alternative la sursele de energie rusești. Moscova a întrerupt livrările de gaze către Polonia în aprilie, deși Varșovia plănuia în orice caz să le încheie până la începutul anului 2023, anunță notesfrompoland.com.

În 2022, terminalul polonez de GNL din Świnoujście a primit 58 de transporturi care au transportat 4,4 milioane de tone de GNL, a raportat astăzi compania de stat de gaze PGNiG. Aceasta a însemnat cu 66% mai multe livrări și cu 57% mai mult GNL decât cele 35 de transporturi care au adus 2,8 milioane de tone în 2021.

Prin urmare, GNL a devenit acum principala sursă de gaz a Poloniei, acoperind o treime din cererea națională, notează Daniel Obajtek, CEO al Orlen, o altă firmă energetică de stat care a preluat PGNiG anul trecut.

Cel mai mare număr de livrări de GNL anul trecut, 36, a venit din Statele Unite, urmat de 18 din Qatar, informează PGNiG. Polonia a primit, de asemenea, două livrări din Nigeria, una din Trinidad și Tobago și, pentru prima dată, una din Egipt.

PGNiG notează că majorarea importurilor a fost posibilă datorită extinderii, anul trecut, a capacității de regazeificare a terminalului Świnoujście de la 5 miliarde de metri cubi (bcm) anual la 6,2 miliarde de bcm. În 2022, aproximativ 94% din această capacitate a fost utilizată.

Între timp, tot anul trecut, Orlen a început să primească livrări de GNL la terminalul lituanian din Klaipeda. Au sosit opt astfel de transporturi, care au transportat jumătate de milion de tone de GNL, cea mai mare parte a fost apoi trimisă în Polonia prin intermediul unei conducte deschise recent. Restul a alimentat piețele din statele baltice.

În 2023, SUA vor rămâne principalul furnizor de GNL al Poloniei, datorită celor două contracte pe termen lung încheiate cu Chenier și Venture Global, care vor aduce împreună aproape 3 milioane de tone de livrări anul viitor. De asemenea, în acest an vor intra în funcțiune primele tancuri de GNL din Polonia.

Polonia își propune ca până în 2026 să pună în funcțiune un nou terminal plutitor de GNL la Gdańsk. Anul trecut, ministrul pentru climă, Anna Moskwa, a anunțat că, datorită interesului manifestat de Ucraina, Slovacia și Republica Cehă, capacitatea sa anuală planificată de regazeificare va fi dublată, ajungând la cel puțin 12 miliarde de metri cubi.

În octombrie, a intrat în funcțiune o nouă conductă care aduce gaze naturale din Norvegia în Polonia, via Danemarca, prin Marea Baltică. Aceasta va avea o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi.

Există o conductă neutilizată care leagă Ucraina, România și Bulgaria de Turcia. Conducta a fost scoasă din funcțiune în ultimii doi ani, odată cu intrarea în funcțiune a Turk Stream.

"Putem pompa gaze către Europa prin flux invers prin conducta neutilizată", a adăugat Donmez.

În efortul de a deveni un hub de gaze, Turcia și-a îmbunătățit infrastructura de gaze în ultimii ani și continuă să își consolideze poziția de centru comercial de gaze, a spus Donmez.Astfel de acorduri cu țările vecine sunt importante pentru atingerea acestui obiectiv, a adăugat Donmez.

"Ne-am finalizat în mare parte infrastructura fizică", a spus el. "Acum, cu acest acord, pot spune că am început de fapt să culegem primele roade. Va fi posibil să transferăm gaze nu numai către Bulgaria, ci și către alte țări vecine prin Bulgaria."

Ministrul bulgar al Energiei, Hristov, a mai spus că, odată cu noul pact cu Turcia, ambele țări pot extinde comerțul în zona regională.

Războiul dintre Ucraina și Rusia a provocat o întrerupere a fluxului de gaze către Europa, iar singura soluție la această problemă este "prin eforturile unificate ale diferitelor țări", a susținut Hristov.

Bulgaria și Turcia au făcut un pas important în direcția corectă pentru a ajuta Europa să facă față crizei energetice, a declarat Hristov. "Acordul are o mare importanță nu numai pentru țările noastre, ci și pentru întreaga Europă", a adăugat el.

Hristov a declarat că noul acord va oferi ambelor țări infrastructura necesară pentru a satisface cererile de gaze naturale ale altor țări vecine, cum ar fi România, Moldova, Ucraina, Serbia și Macedonia de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.