Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia anunţă că actuala criză polonezo-americano-israeliană cauzată de legea asupra Holocaustului va fi doar temporară

EUCham
polonia, EU

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat vineri drept 'temporare' tensiunile cu Israelul şi SUA cauzate de o lege asupra Holocaustului, însă fără să-şi schimbe poziţia în legătură cu acest subiect, informează AFP. 'Este o afectare temporară a relaţiilor cu Israelul şi SUA, dar eu sper că ele se vor ameliora în curând, atunci când vom explica poziţia noastră', a declarat Morawiecki, care a invitat un grup de jurnalişti străini să-l însoţească la Markowa, un sat din sud-estul ţării unde un se află un muzeu în memoria unei familii poloneze exterminate pentru că ascuns evrei în timpul ocupaţiei naziste, conform Agerpres.

Cele două camere ale parlamentului polonez au votat zilele acestea o controversată lege asupra Holocaustului, menită să apere imaginea ţării, dar care irită Israelul. Adoptarea legii a fost urmată de serioase avertismente, critici sau exprimări de îngrijorări din partea Washingtonului, precum şi a numeroase organizaţii evreieşti şi instituţii internaţionale, printre care Consiliul Internaţional Auschwitz.

În opinia conservatorilor aflaţi la putere în Polonia, prioritatea legii este de a împiedica folosirea expresiei 'tabere de concentrare poloneze', referire la cele înfiinţate de nazişti în Polonia ocupată.

Oficialii israelieni sunt îngrijoraţi în special în legătură cu un pasaj în care ei văd o tentativă de a nega participarea unor polonezi în exterminarea evreilor şi chiar posibilitatea de a-i urmări în justiţie pe supravieţuitorii Holocaustului ce ar evoca astfel de cazuri.

În faţa amplorii reacţiilor, Varşovia a încercat să reacţioneze prin diferite măsuri, însă fără a face nicio concesie pe fond. Un grup de lucru a fost înfiinţat pentru a purta un dialog cu un grup asemănător israelian, radioul public polonez a creat o pagină web specializată pentru a aminti istoria lagărelor de concentrare, iar Ministerul Educaţiei al Poloniei a înfiinţat un Consiliu consultativ cu privire la studierea Holocaustului.

Vizita-fulger a lui Morwiecki la Markowa, în compania unor jurnalişti străini, se înscrie în acest context.

Premierul a depus o coroană şi a aprins o lumânare la Muzeul în memoria familiei Ulm, ai cărei opt membri, dintre care şase copii, au fost ucişi de nazişti în 1944, precum şi a celor opt evrei pe care familia Ulm i-a ascuns.

'De toate crimele comise între 1939 şi 1945 (epoca de ocupaţie nazistă) se fac vinovaţi germanii, iar după 1945, până la sfârşitul comunismului, comuniştii şi Rusia sovietică', a insistat premierul polonez.

De asemenea, el a estimat că 'probabil până la o jumătate de milion de polonezi' au putut fi implicaţi în ajutorarea evreilor, recunoscând totodată că oamenii de ştiinţă vorbesc mai degrabă de o cifră situată între 30.000 şi 40.000. 'Probabil, câteva mii' au denunţat sau asasinat evrei, a mai recunoscut el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.