Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia are în vedere o conductă de hidrogen și captarea carbonului în caverne

traficmedia.ro
hidrogen verde

Gaz-System din Polonia participă la discuțiile privind construcția unei conducte de hidrogen lângă Marea Baltică și stocarea dioxidului de carbon în mine de sare. O strategie de stat adecvată este deja în curs de dezvoltare, scrie hydrogen-central.com.

Marcin Chludziński, președintele Gaz-System, într-un interviu pentru BiznesAlert.pl, a declarat:

„Hidrogenul poate fi transferat sub formă pură sau poate fi, de asemenea, amestecat cu, de exemplu, gazul natural în proporții diferite. Putem construi conducte de gaz pentru transportul hidrogenului sau ne putem gândi la tehnologia capabilă să adapteze conductele de gaz existente pentru transportul acestuia.”

„Suntem unul dintre operatorii care co-creează Coridorul de hidrogen nordic-baltic, care are ca scop consolidarea securității energetice a regiunii, reducerea dependenței de combustibilii fosili importați și dezvoltarea unei căi de decarbonizare rapidă în sectoare semnificative ale economiei, inclusiv industrie, transport, producere de energie și termoficare.”

„Hidrogenul este un fel de stocare a energiei, dar instalațiile noastre de stocare ar putea stabiliza conducta de hidrogen menționată mai sus din țările scandinave prin statele baltice și Polonia până în vest. Avem nevoie și de propria noastră rețea de hidrogen, în funcție de industrie”, a explicat Chludziński.

Gaz-System raportează că noul regulament TEN-E prevede posibilitatea acordării statutului de Proiecte de Interes Comun (PCI) pentru investiții care să permită crearea unei infrastructuri europene integrate de hidrogen prin implementarea de proiecte în domeniul transportului și stocării de hidrogen si instalatii de receptie si regazeificare a hidrogenului lichefiat sau a hidrogenului transferat in alte substante chimice (ex. amoniac).

Coridorul de hidrogen Nordic-Baltic este o inițiativă care are ca scop transportul hidrogenului din Finlanda, prin statele baltice și Polonia până în Germania. Gaz-System a stabilit o cooperare cu operatorii rețelei de transport gaze din țările prin care ar urma să circule această conductă. Lista proiectelor PCI pe hidrogen urmează să fie prezentată de

Comisia Europeană în toamna anului 2023. Proiectele de pe listă pot primi finanțare UE de până la 75% din costuri.

„Captarea și transmiterea CO2 sunt, de asemenea, în joc. Există concepte diferite, dar este necesar să se evalueze ce va fi profitabil: livrări către Norwegian Shelf sau depozitarea acestui gaz în Polonia la fața locului în peșteri de sare, de care avem o mulțime din cauza construcției geologice. Pregătirea strategiei de stat în acest sens este în curs”.

„Republica Cehă și Bulgaria sunt deja în stadiul de elaborare a documentelor guvernamentale privind construcția primelor instalații de stocare a CO2. Acest lucru poate fi sau nu pentru industria grea, care în câțiva ani nu se va putea susține singură datorită emisiilor de carbon”, a declarat CEO-ul pentru BiznesAlert.pl într-un interviu care va fi publicat integral pe 31 mai.

Strategiile de stocare a carbonului sunt în curs de dezvoltare. Companiile deținute de Trezoreria Statului iau în considerare pomparea de CO2 în fundul Mării Baltice sau pe țărm în caverne de sare. Aceasta este o modalitate de a combate emisiile de CO2, care este un gaz cu efect de seră penalizat în politica climatică a Uniunii Europene. Prețurile certificatelor de emisii sunt o componentă din ce în ce mai importantă a costurilor de afaceri, iar companiile trebuie să raporteze nivelurile de emisii. La rândul lor, clienții se uită la acest criteriu atunci când iau decizii de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.