Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia dă lecții României: Planul naţional de redresare prevede investiţii de 797 milioane de euro în hidrogen

Facebook
polonia protest

Polonia intenţionează să investească 797 milioane de euro în producţia şi distribuţia de hidrogen, utilizând fondul european de redresare şi rezilienţă pentru a accelera tranziţia sa la energia curată, transmite Bloomberg.

Guvernul de la Varşovia este pe punctul de a finaliza planul destinat accesării celor 58,1 miliarde de euro, sub formă de granturi şi împrumuturi, puse la dispoziţie de UE pentru revenirea din pandemie. Întregul plan al UE în valoare de 750 miliarde de euro are la bază strategia Geen Deal, în condiţiile în care peste o treime din fonduri ar urma să fie direcţionate spre proiecte care au legătură cu mediul, scrie agerpres.ro.

Citește și: AUR, intervenție de ultimă oră în privința pașaportului de vaccinare european! Solicitare către autoritățile Statului Român

Transformarea sectorului energetic din Polonia, care în prezent se bazează pe cărbune pentru mai mult de 70% din producţia de electricitate, este una din principalele provocări identificate în planul naţional de redresare. Această transformare va fi "extrem de costisitoare" dar, pe termen lung, tehnologiile verzi ar putea deveni un motor al economiei, susţine Executivul de la Varşovia.

"Tranziţia verde va fi o şansă pentru modernizarea economiei şi creşterea companiilor poloneze", se arată într-o variantă de lucru a planului naţional de redresare, care a fost propus spre consultare publică de Guvernul de la Varşovia.

Citește și: Emil Constantinescu o spulberă pe Clotilde Armand: Nu știe ce vorbește!

Hidrogenul începe să aibă un loc din ce în ce mai important pe agenda politică a UE, fiind un element important în strategia de ajungere la neutralitate climatică. Până în 2024, Comisa Europeană vrea să crească de şase ori capacităţile de producţie de hidrogen provenit din surse regenerabile.

Cea mai mare companie petrolieră din Polonia, PKN Orlen SA, care a început deja să construiască un centru de producţie a hidrogenului în centrul Poloniei, intenţionează ca până în 2030 să investească 25 de miliarde de zloţi (6,6 miliarde de dolari),pentru a-şi reduce emisiile de CO2 cu peste 20%.

Citește și: Medicul Emilian Imbri trage un puternic semnal de alarmă: ‘Numărul persoanelor care vin spre spital, de vreo două săptămâni a crescut. Acum două săptămâni de exemplu, aveam 200 de locuri libere în spital, astăzi avem 82’

Guvernul de la Varşovia a făcut din energia verde cea mai importantă parte a planului naţional de redresare, alocând mai mult de şase miliarde de euro pentru extinderea surselor energetice cu emisii reduse de carbon şi creşterea eficienţei energetice precum şi o sumă similară pentru transport sustenabil. În total, până în 2026, aproximativ 38% din granturile în valoare de 23,9 miliarde de euro alocate Poloniei din fondul european ar urma să fie cheltuite pentru activităţi care au legătură cu mediul.

România va avea la dispoziţie 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat zilele trecute că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi reorganizat pe cei şase piloni prevăzuţi de Parlamentul European şi vor continua negocierile cu miniştrii, astfel încât în perioada următoare să fie gata forma refăcută.

Citește și: Ludovic Orban: ‘În cursul acestei săptămâni, cel târziu începutul săptămânii viitoare se pot finaliza toate procedurile de numire a prefecților și subprefecților’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.