Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia și Marea Britanie își reiau alianța anterioară Brexitului - pentru susținerea Kievului

polonia ucraina

Tusk descrie vizita lui Sunak și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, drept o "continuare a misiunii mele de a extinde poziția Poloniei în politica de securitate"

Premierul britanic, Rishi Sunak, a ales Polonia pentru a anunța un pachet de ajutor de mai multe milioane de dolari pentru Ucraina, o decizie care confirmă influența imensă pe care Varșovia o are în NATO. Spre deosebire de aliații săi europeni, Polonia, aliatul necondiționat al Ucrainei de la începutul războiului, are un set important de instrumente și, de când Donald Tusk a preluat puterea, spațiul de manevră al diplomației poloneze în Europa și Statele Unite este mai mare, relatează El Mundo preluat de Rador Radio România.

Polonia și Marea Britanie au menținut relații privilegiate înainte ca Londra să lanseze Brexitul, proces la care Tusk a participat în calitate de președinte al Consiliului European din prima linie și căruia Sunak, susținător al ieşirii din UE de la început, i-a dat continuitate, nu fără critici permanente la adresa Bruxelles-ului.

Cu Tusk în guvern și Londra fără influență în Uniunea Europeană, vechii aliați se întâlnesc din nou în "dosarul" Ucrainei. Deși din diferite motive, pozițiile lor converg, cele două fiind țările europene cele mai angajate față de Ucraina. Și cele care urmează cu cea mai mare fidelitate linia Statelor Unite în chestiunile de apărare transatlantică.

Premierul britanic continuă opera predecesorilor

Cu o atitudine și un ton diferit, dar obsedat de securitatea Poloniei în fața amenințării din partea Rusiei, așa cum au fost predecesorii săi din Partidul Lege și Justiție (PîS), Tusk a descris vizita lui Sunak și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca "o nouă continuare a misiunii mele de a extinde poziția politicii de securitate a Poloniei".

"Pentru mine este foarte important ca aliații, în special cei cu care lucrăm în practică, adică britanicii, scandinavii, țările din regiunea noastră, ca această cooperare să fie din ce în ce mai coordonată", a spus Tusk, adăugând că "în centrul acestei coordonări se află, ca prioritate maximă, Polonia".

Potrivit lui Tusk, el nu a avut niciodată "o impresie atât de optimistă că în Europa se ascultă mult vocea poloneză" și "că vor să înțeleagă toate aspectele securității și riscurilor noastre". Polonia are "o mare autoritate ca țară care acționează inteligent și, în același timp, este pro-europeană și pro-occidentală".

Polonia și Marea Britanie doresc să își intensifice colaborarea pentru a face Europa mai sigură prin proiecte precum așa-numitul Iron Dome, în legătură cu care, a spus Tusk, trebuie făcută o "muncă gigantică și fulgerătoare" pentru coordonarea intereselor comerciale sau politice, uneori conflictuale, din mai multe țări. "Desigur, securitatea Poloniei este în centrul interesului meu", a subliniat el.

În ajunul vizitei lui Sunak, președintele Andrzej Duda a declarat pentru ziarul polonez "Fakt" că "Polonia este dispusă să găzduiască o armă nucleară a NATO, dacă aliații noștri decid așa, să o plaseze aici ca parte a distribuției nucleare".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns imediat spunând că "Rusia va lua toate măsurile de represalii necesare pentru a ne asigura securitatea" și că studiază această problmă.

Tusk, care părea surprins de declarațiile lui Duda, l-a invitat pe președintele polonez să poarte discuții pe această temă, adăugând: "Vreau ca Polonia să fie în siguranță și bine înarmată, dar mi-ar plăcea şi ca orice inițiativă să fie foarte bine pregătită de liderii săi și că eram cu toții convinși că asta ne dorim cu adevărat".

Trei țări NATO au arme nucleare (Franța, Marea Britanie și Statele Unite) și, dintre acestea, Statele Unite s-au oferit să-și distribuie arsenalul între țările partenere. Din 2009, Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia au găzduit arme nucleare ale SUA. Anul trecut, Belarusul a început să găzduiască arme nucleare rusești și o parte din arsenalul rusesc este suspectat că s-ar afla în enclava Kaliningrad, la granița de nord a Poloniei.

Ca parte a inițiativei NATO Forward Presence, instituită în 2016 în timpul Summitului NATO de la Varșovia, există o așa-numită Forward Presence (eFP) îmbunătățită în Polonia și în statele baltice. Elementul său central îl reprezintă grupurile de luptă de batalion desfășurate în fiecare dintre aceste țări. Gruparea de luptă a batalionului dislocată în Polonia, la Orzysz (voievodatul Varmia-Masuria), include militari americani, croați, români și britanici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.