Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia, prima țară emergentă care revine pe piețele de obligațiuni. Urmează România

Polonia

Polonia a devenit miercuri prima ţară emergentă care a revenit pe piaţa de eurobonduri după o pauză de cinci săptămâni, iar România intenţionează la lanseze şi ea o ofertă similară chiar în cursul acestei luni, transmite Bloomberg.

Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, a strâns miercuri un miliard de euro din vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea la 9 septembrie 2025, la un randament de 1,592%. Este prima emisiunea de eurobonduri lansată după ce Slovenia a obţinut 300 milioane de euro în data de 30 iulie.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Enache Jiru, a declarat miercuri că România ar putea accesa şi ea pieţele financiare internaţionale, pentru prima dată în acest an, pentru o emisiune de un miliard de euro care este posibil să se deruleze chiar în cursul acestei luni.

'După pauza din timpul verii trebuie să fii printre primii emitenţi care absorb lichiditate de la investitorii care nu au făcut prea multe achiziţii în ultimele trei luni. Există riscul ca lichiditatea să dispară iar randamentele să crească când Fed va majora pentru prima dată dobânda de bază', a declarat Lutz Roehmeyer, director la Landesbank Berlin Investment.

Un număr de 48 din cei 54 de economişti intervievaţi de Bloomberg News la finele lunii trecute cred că în septembrie Rezerva Federală americană va decide prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006.

La începutul lunii iunie a acestui an, Diana Popescu, director general adjunct al Trezoreriei Statului, a anunţat că România ar putea lansa două emisiuni de obligaţiuni pe pieţele externe în toamna acestui an, în funcţie de conjunctura de pe pieţele internaţionale.

'Prima emisiune de eurobonduri ar putea avea o valoare de 1 - 1,5 miliarde de euro. Avem documentaţia gata, am selectat băncile, suntem pregătiţi de lansare, dar nu ne grăbim, aşteptăm un moment oportun în piaţă', a explicat, în iunie, Diana Popescu.

Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 de milioane de euro, astfel încât Ministerul Finanţelor să se încadreze în planul de finanţare de 2 miliarde euro pe care şi l-a propus pentru acest an, sau ar putea depăşi această sumă dacă va include răscumpărări sau înlocuiri parţiale de emisiuni, a precizat Diana Popescu.

În 2014, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.