Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poluarea aerului cauzată de incendii îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci (studiu)

forbes.com
poluare

Poluarea aerului cauzată de incendii îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci (studiu)

Populaţiile din cele mai sărace ţări, în primul rând din Africa Centrală, sunt mult mai expuse decât cele din ţările dezvoltate la poluarea aerului cauzată de incendiile de pădure şi vegetaţie care sunt în creştere în întreaga lume, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică Nature, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În fiecare an, continentul african a suferit în medie 32,5 zile de expunere "semnificativă" la particule dăunătoare provenite din incendii între 2010 şi 2019, comparativ cu aproximativ o zi pe an pentru Europa şi 23,1 zile pentru America de Sud, concluzionează studiul.

Aceste niveluri de poluare sunt clasificate drept "semnificative" atunci când depăşesc limitele OMS pentru ozon sau particule fine PM2,5 (sub 2,5 microni în diametru), adică, de exemplu, 15 micrograme de PM2,5 pe metru cub de aer; şi când cel puţin jumătate din poluare provine din incendii de pădure, de tufişuri, pajişti, fie că sunt programate de populaţii, în special pentru nevoi agricole, fie necontrolate şi chiar favorizate de încălzirea globală, aşa cum o ilustrează incendiile masive care devastează Canada de câteva luni.

Toate aceste tipuri de incendii generează fum încărcat cu cenuşă şi particule dăunătoare care pot parcurge mii de kilometri

Toate aceste tipuri de incendii generează fum încărcat cu cenuşă şi particule dăunătoare care pot parcurge mii de kilometri, traversează oceane şi afectează sănătatea populaţiilor situate la foarte mare distanţă de flăcări.

Pentru a evalua concentraţiile zilnice globale de PM2,5 şi ozon atribuite incendiilor de vegetaţie în perioada 2000-2019, cercetătorii s-au bazat pe tehnici de inteligenţă artificială şi de modelare pe computer.

Potrivit concluziilor acestora, ţările cele mai afectate de această poluare sunt Angola, Republica Democratică Congo, Zambia, Congo-Brazzaville şi Gabon, într-o regiune a lumii în care se practică foarte mult şi cultivarea prin tăiere şi ardere.

După Africa Centrală, Asia de Sud-Est, America de Sud şi Siberia au cunoscut cele mai mari rate de poluare din cauza incendiilor în perioada 2000-2019.

În total, între 2010 şi 2019, 2,18 miliarde de persoane au fost expuse cel puţin o zi la un episod de "poluare crescută" provocată de incendii sau cu 7% mai mult decât în deceniul precedent, potrivit studiului.

În ţările sărace, această poluare a fost de aproximativ patru ori mai mare decât în ţările bogate în perioada respectivă, afirmă oamenii de ştiinţă. Multe oraşe din ţări bogate au însă un aer foarte poluat, peste standardele OMS, cauza principală fiind de această dată traficul rutier, încălzirea şi fabricile, cauze nestudiate în acest articol.

Mai expuse, ţările sărace au mai puţine resurse pentru a combate consecinţele asupra sănătăţii, subliniază experţii, care recomandă să se investească în noi politici publice de combatere a incendiilor provocate de oameni, în special prin reducerea arderii deşeurilor agricole sau a incendiilor declanşate deliberat în zone sălbatice în scopuri agricole sau comerciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.