Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta despre summitul european: este cea mai mare gogoriţă de politică externă

Inquam Photos / Octav Ganea
iccj Inquam Photos

Fostul premier Victor Ponta a criticat luni concluziile summitului european de la Bratislava, afirmând că discuţiile dintre liderii europeni s-au purtat ca într-o "şcoală de cartier".

"Cred că suntem ca la o şcoală de cartier. Doamna dirigintă Merkel şi cu profesorul Hollande încearcă să facă ordine în clasă. Ăştia răii din Est - Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria nu-s buni, cei din Sud - Italia, Grecia, Portugalia, Spania nu-s buni nici ei, Franţa târâş-grăbiş şi sunt buni doar cei din Nord. Ori ne-am găsit noi să zicem că vrem să ne treacă clasa dna Merkel dacă zicem că vecinii noştri sunt răi. Eu cred că este cea mai mare gogoriţă de politică externă de la faimoasa axă Bucureşti-Londra-Washington încoace, ţineţi minte şi cu licuriciul... Aşa deştept a fost Băsescu atunci", a spus Ponta, luni, la Camera Deputaţilor, întrebat despre afirmaţiile premierului italian Matteo Renzi pe tema summitului.

Citește și: Ministrul de Interne spune de ce stă în locuință RA-APPS deși are casă în București

În opinia sa, România nu face parte din "nucleul dur al UE", iar, în ceea ce priveşte politica externă, România ar trebui să rămână "alături de ţările din regiune, (...) adică cei care sunt ca noi".

"Acum a venit Iohannis cu povestea cum suntem noi în nucleul dur al UE, dar noi nu suntem în Schengen, nu suntem în (zona - n.r.) Euro, avem MCV, întâmplător trăim aici, iar PIB-ul este sub 1% din totalul UE. E ca şi când am spune că vrem să jucăm numai în Champions League, dar ăia oricum nu or să ne primească. Aşa că eu cred că viitorul României, în perioada următoare, e că trebuie să fim alături de ţările din regiune, (...) adică cei care sunt ca noi şi care au problemele noastre şi pe care trebuie să le rezolvăm. Să spui acum că dacă l-am ales pe dl Klaus de mâine suntem Germania - nu suntem şi nici nu trebuie să fim", a mai spus Ponta.

Sâmbătă, premierul italian Matteo Renzi a afirmat că Italia nu este dispusă să se comporte ca şi când Uniunea Europeană ar funcţiona, exprimându-şi nemulţumirea faţă de rezultatele summitului de vineri de la Bratislava la care au luat parte liderii statelor membre ale UE (fără Marea Britanie), anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.